LIVE TEXT | Stare de război în Israel.

LIVE TEXT | Stare de război în Israel.

Organizația Hamas și Vladimir Putin vor fiecare să nimicească" democraţii, a afirmat Joe Biden joi în discursul adresat naţiunii, în cursul căruia a anunţat că va cere Congresului american să finanţeze urgent" ajutor pentru Israel şi Ucraina.

Statele Unite vor fi în siguranță „pentru generaţii" dacă vor ajuta aceste două națiuni în război, a insistat preşedintele american într-un rar discurs din Biroul Oval al Casei Albe.

UPDATE Șaisprezece jurnaliști palestinieni au fost uciși în războiul din Fâșia Gaza de începutul războiului dintre Israel și Hamas, declanșat după atacul mișcării Hamas pe teritoriul israelian, la 7 octombrie, a anunțat sindicatul jurnaliștilor palestinieni, relatează AFP, scrie Agerpres. Detalii aici.

UPDATE Guvernul israelian pregăteşte un pachet de ajutor economic pentru cei afectaţi de atacurile militanţilor Hamas , ajutor ce va fi „mai mare şi mai amplu" decât cel din timpul pandemiei de COVID-19, relatează Reuters, citată de Agerpres. Detalii aici.

Razboi Israel-Hamas. FOTO: Colaj Profimedia

Razboi Israel-Hamas. FOTO: Colaj Profimedia

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene au lansat pe platforma X (fostă Twitter) un mesaj de unitate pentru poporul israelian.

UPDATE Având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Fâșia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populației civile afectate. Detalii aici.

Transportul produselor se va face prin intermediul organizațiilor internaționale FOTO: EPA EFE

Transportul produselor se va face prin intermediul organizațiilor internaționale FOTO: EPA EFE

Premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat astăzi, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

UPDATE Razboiul Israel-Hamas, ziua 13 în care Hamas lansează atacuri cu rachete împotriva sudului și centrului Israelului punând în pericol viețile a sute de mii de persoane, potrivit unei postări a autorităților israeliene.

UPDATE Israelul, care a promis să eradicheze Hamas după atacul de amploare comis în 7 octombrie, repetă faptul că fiecare membru al mişcării islamiste este hărăzit să fie ucis, pe primele poziţii ale listei aflându-se presupusele două creiere din spatele atacului, notează AFP, citată de Agerpres.

Razboi Israel-Hamas. FOTO: Profimedia

Razboi Israel-Hamas. FOTO: Profimedia

Liderul aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, şi Yahya Sinwar, liderul politic din Gaza, au făcut deja obiectul a numeroase tentative de asasinat, dar vânătoarea pare să fi luat acum o nouă turnură.

În urma atacului din 7 octombrie comis de comandouri Hamas, care a luat prin surprindere Israelul, 1.400 de persoane au fost ucise pe teritoriul israelian, în majoritate civili, şi 199 au fost răpite. Detalii aici

UPDATE Forțele de Apărare au lansat o postare despre puterea forțelor armate israeliene.

UPDATE Israelul promite să elimine Hamas într-un atac necruţător asupra Fâşiei Gaza, dar nu are în vedere un final de joc evident şi nici un plan clar de guvernare a enclavei palestiniene devastate, chiar dacă va triumfa pe câmpul de luptă, comentează Reuters.

Clădiri afectate de explozii în Gaza FOTO: Profimedia

Clădiri afectate de explozii în Gaza FOTO: Profimedia

Campania militară din Gaza „Operaţiunea Săbiile de fier“ va fi de neegalat în ferocitatea sa şi nu se va compara cu nimic din ceea ce Israelul a desfăşurat în trecut în Gaza, au spus opt oficiali regionali şi occidentali care cunosc conflictul şi care au refuzat să fie numiţi din cauza caracterului sensibil al subiectului. Detalii aici

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a spus joi soldaţilor din trupele de infanterie comasate la frontiera cu Fâşia Gaza că vor vedea în curând „din interior" această enclavă palestiniană, relatează agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Soldați Israel. FOTO: Profimedia

Soldați Israel. FOTO: Profimedia

Mesajul sugerează că se apropie momentul în care armata israeliană va lansa ofensiva terestră asupra enclavei controlate de mişcarea islamistă Hamas, care a atacat prin surprindere Israelul pe 7 octombrie.

„Acum vedeţi Gaza de la distanţă, în curând o veţi vedea din interior. Ordinul va veni", a indicat ministrul israelian al apărării, potrivit unei declaraţii difuzate de ministerul său. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?