LIVE UPDATE Proteste față de proiectele de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse. Președintele Klaus Iohannis, în Piața Universității. Peste 10.000 de protestatari - în marș spre Palatul Victoria (GALERIE FOTO)

LIVE UPDATE Proteste față de proiectele de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse. Președintele Klaus Iohannis, în Piața Universității. Peste 10.000 de protestatari - în marș spre Palatul Victoria (GALERIE FOTO)

În București și în alte orașe din țară au loc duminică proteste față de proiectele de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse. În Piața Univeristății din București a ajuns și președintele Klaus Iohannis.

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO .

UPDATE ORA 19.26 Suceava: USR a cerut autorizație pentru protestul din fața Prefecturii

Peste o sută de suceveni au protestat, duminică, în fața Palatului Administrativ față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Protestul a fost autorizat de Primărie la solicitarea liderului județean al USR Suceava, Teodora Munteanu.

''Am văzut că se mobilizează oamenii pe Facebook, i-am întrebat dacă au autorizație, am întrebat și la Primărie dacă au dat vreo autorizație și, pentru că mi-au spus că nu, am zis să cer eu ca să fie în legalitate'', a spus Munteanu, prezentă la protest înfășurată într-un steag tricolor și cu o pancartă pe care scria ''Nu mor caii când vor elefanții''.

Protestatarii au venit cu cartonașe roșii simbolice și cu pancarte pe care erau scrise mesaje antiguvernamentale cum fi ''Guvernați, nu grațiați'', ''Legea grațierii e rușinea țării'', ''Justiție, nu corupție'', ''Vă vedem'' și au scandat ''DNA să vină să vă ia'', Vrem pușcării, nu amnistii'' sau ''În democrație, hoții stau la pușcărie''.

Manifestanții care au dat curs mobilizării de pe rețele de socializare au spus că protestează pentru că nu vor ca politicienii care au furat să iasă din închisoare sau ca violatorii ori pedofilii să fie eliberați. Întrebați dacă au citit proiectele aflate în dezbatere, protestatarii au recunoscut că nu le cunosc.

Mobilizarea pentru protestul față de proiectul de ordonanță privind grațierea și modificarea Codurilor penale s-a realizat pe rețele de socializare.

Nu s-au înregistrat incidente.

UPDATE ORA 19.25 Neamț: Circa 200 de persoane au protestat față de proiectul grațierii

Aproximativ 200 de persoane au protestat, duminică, la Piatra Neamț, față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Protestatarii, care au venit în urma unui apel de pe rețelele de socializare, s-au adunat, la ora 18,00, în fața Casei de Cultură.

Unii dintre aceștia au venit cu pancarte pe care scria 'Nu amnistie! Nu grațiere!' sau 'Vrem justiție, legi mai dure, vrem să nu-i lăsăm să fure!'.

Protestul s-a desfășurat liniștit, cu puține scandări, iar cei prezenți au discutat între ei pe tema proiectelor de lege puse în discuție de Ministerul Justiției.

La protest au fost prezente și forțele de ordine, însă nu a fost nevoie de intervenția acestora.

UPDATE ORA 19.16 Galați: Câteva sute de persoane au protestat față de proiectele de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului Penal

Câteva sute de persoane au protestat, duminică seara, pașnic, pe platoul din fața Prefecturii Galați, exprimându-și dezacordul față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Câțiva protestatari au agitat drapele naționale, în timp ce alții au afișat pancarde cu diverse mesaje, precum: 'Nu acceptăm ca hoții să-și dea legi prin care să își salveze hoțiile' , 'Noi apărăm democrația/voi, corupția și hoția', 'Legea-i lege pentru toți/nu-i făcută pentru hoți', 'Respect pentru statul de drept', 'Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate', sau 'Vă vedem-vrem România curată'.

'Sunt aici pentru că sunt neîncrezător în această lege a grațierii pe care vor să o dea aleșii noștri, mă rog, nu aleșii noștri, ai celor care suntem aici, ai celorlalți români care sunt acum acasă și se uită la anumite televiziuni de la care capătă anumite idei. Da, sunt dezamăgit că noi după atâția ani îi alegem tot pe aceștia care au foarte mulți penali în partidul lor și care evident, la scurtă vreme după ce au fost aleși, vin cu o lege a grațierii care i-ar scăpa pe câțiva dintre ei. Altfel poate aș fi de acord, dar știind că sunt câțiva dintre ei care scapă cu această lege, categoric nu am încredere', a spus Andrei Alexandrov.

'Au mituit cetățeanul cu 200 de lei la salariu și în rest vor să facă exact ce vor ei, vor să modifice, să poată fura nestingheriți. După patru ani când nu vor mai fi să nu-i mai lege nimeni, nu domnule, pentru că așa era legea. Păstrăm regulile jocului pentru toată lumea, eu acum când ajung la putere schimb și nu mai pot fi atins, nu-i corect', a spus Adrian, un tânăr protestatar.

Protestatarii s-au organizat pe rețelele de socializare, evenimentul neavând autorizație din partea Primăriei Galați. Pentru asigurarea ordinii publice, în zonă s-au aflat mai multe mașini de poliție și jandarmi.

UPDATE ORA 19.16 Protest și marș la Ploiești față de modificările din Justiție

Două sute de persoane au mărșăluit duminică seară din centrul municipiului Ploiești până în Piața ''Mihai Viteazul'' și înapoi, acestea protestând față de proiectele privind modificările din justiție și cerând stoparea corupției.

Manifestanții au vuvuzele, fluiere, pancarte cu mesaje împotriva corupției și steaguri. Au pornit din zona Palatului Administrativ din Ploiești și au mărșăluit însoțiți de jandarmi și poliție până în Piața ''Mihai Viteazul'' și înapoi, aceștia continuând protestul în centrul orașului.

Pe traseu, protestatarii au scandat "DNA să vină să vă ia", "Jos corupția", "În democrație hoții stau la pușcărie", "Uniți salvăm toată România" și "PSD — ciuma roșie".

În fruntea coloanei s-a aflat un grup de persoane care a purtat un tricolor pe care era scris mesajul "Jos corupția, vrem să trăim liniștiți. Semnat. Poporul".

Conform autorităților, marșul de protest nu este autorizat.

UPDATE ORA 19.06 Iași: Peste 600 de persoane protestează în Piața Unirii față de proiectul privind grațierea

Aproximativ 600 de persoane protestează duminică seara în Piața Unirii din Iași, în semn de nemulțumire față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Protestatarii au venit în Piața Unirii după ce s-au mobilizat în cursul acestei zile pe rețelele de socializare.

Ei scandează lozinci precum "Nu grațierii! Nu amnistiei!" și cer demisia ministrului Justiției și a Avocatului Poporului. Protestatarii cer "Guvern pentru popor", precum și transparență în guvernare.

O parte dintre manifestanți au urcat pe soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, având asupra lor pancarte cu mesaje precum "Legea grațierii e rușinea țării", "Dragnea, vino la Poarta Albă", "DNA, DNA, curăță politica", "DNA să nu ne lași, vino și la Iași".

UPDATE ORA 18.57 Maramureș: Protest în Baia Mare; peste 400 de persoane au ieșit în stradă

Peste 400 de persoane au protestat duminică seara, în fața Instituției Prefectului-Județul Maramureș din municipiul Baia Mare, fiind nemulțumite de o posibilă modificare a legislației penale.

Persoanele care au venit în fața Prefecturii Maramureș s-au mobilizat pe rețele de socializare, iar unele site-uri locale au anunțat desfășurarea protestului cu câteva zile înainte.

Strânși pe platoul din fața Prefecturii, protestatarii au scandat: "Dragnea nu uita, România nu-i a ta!" , " Nouă ne pasă, nu vom sta acasă!" și "Corupția ucide!" De asemenea, pe unele pancarte se putea citi: "Nu grațiere, nu amnistie".

Protestarii urmează să pornească într-un marș din fața Prefecturii Maramureș până în Piața Millenium, fostul centru vechi al municipiului Baia Mare.

Potrivit echipajelor de jandarmerie și poliție prezente la protest, nu au fost incidente pe durata manifestării.

UPDATE ORA 18.55 Argeș: Protest la Pitești față de proiectele de ordonanță privind grațierea și modificarea Codurilor penale

Aproximativ 100 de persoane au protestat duminică, la Pitești, față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

Mitingul autorizat s-a desfășurat în Piața ''Vasile Milea'' din centrul municipiului, în fața sediului Instituției Prefectului Argeș.

Manifestanții au scandat "În democrație, hoții stau la pușcărie" și "DNA să vină să vă ia" și au purtat pancarte cu mesaje precum "Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați".

Unii dintre inițiatorii mitingului, organizat prin intermediul rețelelor de socializare, a explicat că protestele sunt îndreptate împotriva unor inițiative legislative pe care cetățenii le consideră abuzive și nu au ca scop înlăturarea actualilor guvernanți de la putere.

UPDATE ORA 18.53 Sibiu: Aproape 3.000 de persoane la protestul față de proiectul legii grațierii

Aproape 3.000 de sibieni protestează în centrul orașului față de proiectul legii grațierii.

Majoritatea dintre cei prezenți nu sunt membri de partid. Protestul se desfășoară calm, fără incidente, manifestanții strigă lozinci anti PSD.

Primăria a autorizat acest protest pentru a se desfășura în intervalul 18,00-20,00 în Piața Mare din oraș și pe principala arteră pietonală.

UPDATE ORA 18.52 Peste 10.000 de protestatari — în marș spre Palatul Victoria

Protestatarii adunați duminică în Piața Universității, nemulțumiți de modificările care ar urma să fie aduse legislației penale, au plecat în marș spre Palatul Victoria.

Potrivit unor surse oficiale, numărul lor se ridică la aproximativ 10.000 de persoane.

Acestora li s-a alăturat și președintele Klaus Iohannis. El a mers o perioadă cu mulțimea, timp în care protestatarii strigau ''Iohannis e cu noi''. Ulterior, președintele s-a urcat în mașină, s-a deplasat pe bd. Magheru, după care a coborât din nou, a intrat în mulțimea de protestatari și i-a salutat.

Acesta a afirmat că a venit în Piața Universității pentru a-și manifesta indignarea pentru faptul că o "gașcă de oameni politici" vrea să schimbe legislația și să slăbească statul de drept.

"Am venit aici în Piața Universității, ca și miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept, ori așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislația și zeci și sute de politicieni certați cu legea să-i găsească cu dosarele curate și să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignați", a spus șeful statului.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei, nu s-au înregistrat incidente.

Mulțimea a mai scandat "Corupția ucide", "Colectiv", "Jos Ciorbea!" și "Dragnea nu uita România nu e a ta". Pe pancarte au fost scrise mesaje precum ''Bucureștiul cere fără grațiere", "Dacă îi grațiază cine va mai scrie cărți?".

UPDATE ORA 18.46 Iohannis: Am venit în Piața Universității să-mi arăt indignarea; o gașcă de politicieni vrea să slăbească statul de drept


UPDATE ORA 18.27 Președintele Klaus Iohannis, în Piața Universității


Președintele Klaus Iohannis a ajuns duminică seara în Piața Universității, unde aproximativ 2.000 de persoane protestează față de modificările care ar putea fi aduse legislației penale.

UPDATE ORA 18.08 Protest la Cluj-Napoca; aproximativ 2.000 de persoane și-au arătat nemulțumirea față de proiectul grațierii

Participanții la miting au purtat pancarte pe care, printre altele, se putea citi: ''Nu amnistie, hoții la pușcărie'', ''În democrație, hoții stau la pușcărie'', ''Cu așa un avocat, poporul riscă o condamnare'', ''Legi pentru cetățeni, nu pentru politicieni'', ''PSD — nu uita, țara asta nu-i a ta'', ''Jos Ciorbea''.

De asemenea, protestatarii au scandat ''Demisia'', ''Rușine, rușine, rușine să vă fie'', ''Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta''.

''Dl Ciorbea nu și-a dat demisia săptămâna trecută și trebuie să-i reamintim și asta pentru început. Clujul n-are amnezie. Ne-am adunat iarăși aici pentru că miercurea trecută Guvernul a insistat să dea pe ascuns, într-un mod complet netransparent și fără consultare publică, o ordonanță de urgență pentru promovarea grațierii și a amnistiei mascate. Amnistie mascată pentru că presupunea o serie de modificări aduse Codului penal, în urmă cărora ar fi scăpat foarte mulți inculpați, cercetați penal, fără plata prejudiciilor și fără să-și execute pedepsele. (...) Considerăm că ordonanța respectivă aduce o gravă atingere independenței justiției din România și nu lasă instituțiile abilitate, cum e DNA, să-și facă treaba'', a spus, în fața mulțimii, la portavoce, unul dintre participanții la miting.

Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii, iar apoi au făcut un tur al zonei centrale a municipiului Cluj-Napoca.

ORA 17.40 Protest în Piața Universității față de proiectele care modifică legislația penală

Câteva sute de persoane s-au adunat duminică în Piața Universității din Capitală, pentru a protesta față de modificările care ar putea fi aduse legislației penale.

Protestul a fost anunțat pe rețelele de socializare.

Protestatarii scandează, printre altele, ''PSD — ciuma roșie'', ''DNA — să vină să vă ia'', ''DNA — nu uita, noi suntem de partea ta''. Aceștia poartă pancarte cu mesaje precum ''Referendum pentru toți, să știm dacă suntem hoți'', ''Acasă e cald și bine, dar eu strig și pentru tine''.

Manifestanții urmează să pornească, în jurul orei 18,00, în marș către Guvern.

Manifestația face parte dintr-o serie de mișcări de stradă anunțate, duminică, în mai multe orașe ale țării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”