LIVE UPDATE Sibiu: Operațiune de evacuare a turiștilor blocați la Bâlea Lac cu elicoptere MAI - FOTO/VIDEO

LIVE UPDATE Sibiu: Operațiune de evacuare a turiștilor blocați la Bâlea Lac cu elicoptere MAI - FOTO/VIDEO

UPDATE ORA 13.03 Toți cei 72 de turiști au fost evacuați miercuri, în siguranță, cu elicoptere aparținând Inspectoratului General de Aviație, a confirmat, pentru AGERPRES, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a firmei care administrează telecabina de la Bâlea Lac, care s-a defectat marți.

UPDATE ORA 11.45 Un număr de 17 turiști de la Bâlea Lac au fost deja transportați în siguranță cu un elicopter de la MAI, care a efectuat deja miercuri două zboruri, de la altitudinea de peste 2.000 de metri din Masivul Făgăraș până undeva în câmp, aproape de localitatea Cârțișoara, situată la câțiva zeci de kilometri de Cascada Bâlea, potrivit ISU.

Captură foto Bâlea Lac webcams. Urmăriți imagini LIVE de la Bâlea Lac.

UPDATE ORA 11.27 A început evacuarea cu elicopterul a celor 72 de turiști de la Bâlea Lac. Meteorologii spun că vizibilitatea este bună în zona în care trebuie să fie evacuați turiștii. O parte dintre cei 72 de turiști aflați la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, au fost deja urcați în primul elicopter al MAI, care a reușit să decoleze din această zonă și se îndreaptă spre localitatea Cârțișoara.

Potrivit ISU Sibiu, elicopterele vor trebui să facă, cel mai probabil, mai multe zboruri peste Valea Bâlea, care leagă Cascada Bâlea de Lacul Bâlea.

Meteorologii spun că vizibilitatea este bună în zona în care trebuie să fie evacuați turiștii.

"La ora aceasta, cerul este senin, vizibilitatea este foarte bună, sunt rafale de vânt la 13-14 metri pe secundă, ceea ce înseamnă 40 kilometri pe oră", au precizat pentru AGERPRES surse de la Centrul de Prognoză a Vremii Sibiu.

În prezent, la Bâlea Lac, unde turiștii sunt adăpostiți în cabane, zăpada măsoară 90 de centimetri și riscul de avalanșe este de gradul doi, adică moderat.

Cei 72 de turiști, din care 34 de copii, sunt evacuați cu două elicoptere ale MAI, după ce telecabina de la Bâlea s-a stricat marți și nu a mai putut fi reparată.

O parte dintre turiștii blocați de marți, de la ora 13.00, la Bâlea Lac, câțiva israelieni, au coborât marți seara, cu snowmobile, pe Transfăgărășan, riscându-și astfel viața, în condițiile în care există risc de gradul doi de producere de avalanșe.

Telecabina de la Bâlea Lac are o defecțiune în sala motoarelor, a explicat miercuri, pentru AGERPRES, Lidia Bădilă. Potrivit acesteia, va fi chemată o echipă de specialiști de la Brașov pentru remedierea situației.

Este pentru prima dată în ultimii ani când telecabina de la Bâlea nu funcționează din cauza problemelor tehnice.

UPDATE ORA 10.46 Primul elicopter a aterizat, miercuri, la Bâlea Lac, în apropierea cabanelor și a telecabinei, pentru evacuarea turiștilor rămași blocați în zonă de marți.

Cei 72 de turiști vor fi evacuați de două elicoptere care urmează să aterizeze la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, și vor fi transportați în apropierea localității Cârțișoara, situată în proximitatea zonei turistice Bâlea, potrivit unei decizii luate de autoritățile sibiene, într-o ședință urgentă convocată de prefectul județului, Ovidiu Sitterli.

"În urma analizei, pentru evacuarea persoanelor în condiții de siguranță din zona menționată s-a stabilit să se solicite sprijin Inspectoratului General de Aviație, iar două elicoptere vor evacua persoanelor din zona Bâlea în zona localității Cârțișoara, unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Sibiu va monta un cort încălzit. Echipaje SMURD vor fi dispuse în zona localității Cârțișoara pentru a evalua starea medicală a persoanelor, iar la nevoie, vor asigura transportul acestora la spital", se arată într-un comunicat remis miercuri, de către ISU Sibiu.
Captură foto Bâlea Lac webcams

UPDATE 10.33 MAI: Două elicoptere, de la Cluj și București, au decolat; misiunea — recuperarea turiștilor de la Bâlea

Cele două elicoptere care vor participa la misiunea de recuperare a turiștilor de la Bâlea au decolat miercuri din Cluj și București, informează MAI.

Șaptezeci de turiști, dintre care 45 de copii, au rămas blocați marți, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, după ce telecabina s-a defectat. Persoanele blocate au fost cazate la două cabane, a precizat, pentru AGERPRES, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a societății care administrează telecabina.

Potrivit acesteia, telecabina de la Bâlea s-a defectat marți, la ora 13,00. Nemulțumiți că nu pot coborî de la Bâlea Lac, o parte dintre turiștii rămași în zonă au sunat la 112, cerând ajutorul salvamontiștilor.

În prezent, turiștii de la Bâlea Lac sunt în siguranță, în cabane. Tot la Bâlea Lac, dar în Hotelul de Gheață și în iglu-uri se mai află 31 de turiști britanici.

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport în această perioadă, care face legătura pe cablu, pe o distanță de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în condițiile în care Transfăgărășanul este închis din cauza zăpezii foarte mari și a riscului de avalanșe.

AGERPRES/(AS — autor: Cristina Tatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea, Andreea Lăzăroiu, Gabriela Badea, Mihaela Pană)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...