LIVE VIDEO Uraganul Irma lovește astăzi Florida

LIVE VIDEO Uraganul Irma lovește astăzi Florida

UPDATE/Uraganul Irma a fost avansat din nou la categoria 4 în timp ce se apropie de arhipelagul american Florida Keys, a anunţat duminică Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA, informează AFP.

Uraganul se află la circa 115 km sud-sud-est de arhipelagul Florida Keys, cu o viteză a vântului de 210 km/h, relatează Reuters.

După ce a provocat numeroase distrugeri în centrul şi estul Cubei, uraganul Irma, la acel moment de categoria 3, a început sâmbătă seară să se îndrepte spre Florida însă intensitatea sa a crescut, anunță Agerpres.

UPDATE/ Uraganul Irma își face simțită prezența în statul Florida, unde rafalele de vânt puternic au lovit deja sudul statului, iar nivelul apei se ridică deja. Uraganul va începe însă să se deplasează deasupra statului Florida duminică după-amiază. 

"Furtuna e aici. Uraganul Irma ne loveşte deja statul. Sud-estul Floridei se confruntă deja cu rafele de vânt demne de o furtună tropicală şi aproape 25 de mii de oameni au rămas fără electricitate", a anunţat Rick Scott, guvernatorul statului Florida. 

El a mai avertizat că Irma este “cea mai catastrofală furtună văzută vreodată în stat”. “Trebuie să plecaţi – nu în această seară, nu peste o oră, chiar acum”, a subliniat el.  Scott a precizat că, în unele zone, valurile vor ajunge la 4,5 metri înălţime.

Aproximativ șapte milioane de oameni au primit ordin de evacuare până acum - este vorba despre locuitori din Florida, Georgia și Carolina de Sud.

Uraganul Irma a scăzut în intensitate după ce a ajuns deasupra Cubei, cu vânturi ale căror viteze s-au diminuat până la 215 kilometri pe oră, retrogradând în categoria 4, însă meteorologii prevăd că fenomenul îşi va recăpăta forţa după ce se va îndepărta de insulă şi se va îndrepta spre Florida, au anunţat sâmbătă reprezentanţii Centrului Naţional American pentru Uragane (NHC), citaţi de Reuters.

Uraganul va ajunge în arhipelagul Keys din Florida duminică dimineaţă, iar specialiştii în meteorologie se aşteaptă ca Irma să se apropie de coasta sud-vestică a acestui stat american duminică după-amiază, potrivit NHC.

Irma va rămâne un uragan puternic şi va fi inclus din nou în categoria 5, pe măsură ce se va apropia de Florida, au transmis meteorologii americani.

Una dintre cele mai devastatoare furtuni apărute în Oceanul Atlantic în ultimul secol, Irma va genera cel mai probabil pagube materiale majore, din cauza vânturilor sale puternice şi a inundaţiilor care vor lovi Florida, al patrulea cel mai populat stat american.

Autorităţile locale au îndemnat peste 5,6 milioane de persoane (un sfert din populaţia totală din Florida) să evacueze acest stat american.

Potrivit Reuters, Statele Unite au fost lovite doar de trei uragane de categoria 5 după anul 1851 şi până în prezent, însă Irma este mult mai mare decât cel mai recent dintre aceste fenomene naturale, uraganul Andrew, format în 1992, a anunţat Federal Emergency Management Agency (FEMA), conform Agerpres.

Irma va ajunge în Statele Unite la doar două săptămâni după ce uraganul Harvey, inclus în categoria 4, a lovit statul Texas, ucigând 60 de persoane şi provocând pagube materiale ce au fost estimate la 180 de miliarde de dolari în Texas şi Louisiana.

Aproximativ 9 milioane de persoane din Florida riscă să rămână fără electricitate timp de mai multe săptămâni, au transmis autorităţile locale. Aproape două treimi din totalul staţiilor de benzină din zonele metropolitane din Florida au rămas fără carburant. Întreruperi ale fluxului de aprovizionare cu carburant au fost înregistrate şi în Georgia, Carolina de Nord şi Carolina de Sud.

Evacuări obligatorii pe coasta atlantică a statului Georgia şi în anumite insule din Carolina de Sud au început să fie puse în practică sâmbătă. Statele Virginia şi Alabama au fost plasate în stare de urgenţă.

Deplasându-se de la est spre vest, uraganul Irma a devastat micile insule din Marea Caraibilor, inclusiv Barbuda, Saint-Martin şi Insulele Virgine Americane şi Britanice, distrugând locuinţe, spitale şi smulgând din rădăcini numeroşi copaci. Uraganul a făcut cel puţin 19 victime în această regiune.

Deşi încă nu şi-au revenit de pe urma catastrofelor aduse de Irma, rezidenţii din Marea Caraibilor se pregătesc deja pentru un alt fenomen meteorologic cu efecte posibil devastatoare, uraganul Jose.

Jose, aşteptat să ajungă în nord-vestul acestei regiuni în cursul zilei de sâmbătă, este o furtună deosebit de periculoasă, care se apropie de categoria 5, ale cărei vânturi ating viteze de până la 240 de kilometri pe oră, a anunţat NHC.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

4 Ce dramă a provocat un vibrator în familia unui zugrav din Prahova

5 VIDEO Ce vedeți s-a întâmplat la Reșița...