Locatarii blocului rămas de opt luni fără curent electric au protestat în faţa Primăriei Capitalei
Zeci de locatari ai blocului din Strada Constantin Drăgan nr. 5A rămas fără curent electric din iulie 2021 au protestat, marţi, în faţa Primăriei Capitalei.
Protestatarii, printre care s-a numărat şi o fetiţă, au purtat pancarte cu mesajele: "O rezolvare pentru racordare", "Lumina e o normalitate! Vrem normalitatea, ştim că se poate!", "Am 6 ani şi mi-e frică de întuneric", "Ziua 1 de protest", "Apă caldă şi lumină le-am plătit, dar o să vină?".
Doiniţa Mihai, reprezentantă a locatarilor, a declarat, pentru AGERPRES, că a fost depusă o notificare la PMB, iar protestele vor continua începând de vineri, în fiecare zi, între orele 12,00 - 15,00, până la rezolvarea problemei.
Ea a precizat că generatorul instalat de Primăria Sectorului 5, suficient doar pentru 25 de apartamente, a clacat în cursul nopţii de luni spre marţi. Acesta funcţiona în baza unui anumit program şi era insuficient pentru cele 90 de apartamente ale blocului.
"Nici acela nu a mai funcţionat, iar copiii şi bătrânii s-au trezit îngheţaţi. De asta am ajuns astăzi în faţa Primăriei", a spus Doiniţa Mihai.
Potrivit acesteia, în ultimele opt luni, oamenii au fost nevoiţi să încălzească apa la aragaz şi să folosească lanterna prin casă.
"Încălzeşti apă la aragaz, umbli cu lanterna prin casă. Copiii îi ducem la oftalmolog pentru că s-au obişnuit atât de mult cu întunericul încât sunt afectaţi când dau de lumină. Asta e situaţia. Şi nimeni nu vrea să facă absolut nimic. Am depus petiţii la Guvern, la Avocatul Poporului. ISC l-a amendat pe domnul Nicuşor Dan şi i-a pus în vedere că trebuia până pe 1 martie să semneze certificatul de urbanism. Dumnealui se încăpăţânează şi nu vrea să semneze. Nici nu mai ştim unde să mai apelăm şi ce să mai facem", a completat ea.
Doiniţa Mihai a subliniat că locatarii au cumpărat apartamentele cu bună-credinţă şi nu se fac vinovaţi pentru eventuale ilegalităţi, având în vedere că recepţia blocului a fost făcută de Primăria Sectorului 5 şi a existat un acord al Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).
"Construcţia are expertizare, toate documentele... Da, într-adevăr, nu contestăm faptul că o fi clădirea ilegală, dar, dacă este o ilegalitate, asta s-a comis cu ajutorul funcţionarilor publici, pentru că recepţia blocului a fost făcută de Primăria Sectorului 5, de arhitect, a existat la bază şi un acord al Inspectoratului de Construcţii. Deci, dacă într-adevăr este o ilegalitate, oamenii care au cumpărat de bună-credinţă, prin notariat, şi au plătit taxe şi impozite atâţia ani, nu au nicio vină. Pentru ce ne pedepsesc pe noi? Dacă s-a putut face vânzarea, înseamnă că actele au fost bune la notariat. Da, dumnealui susţine că este ilegal - nu contestăm că nu au fost încălcaţi anumiţi parametri, dar, având în vedere că cineva şi-a asumat recepţia acestui bloc, a existat un acord din partea Inspectoratului în Construcţii, ce vină avem noi, care am cumpărat de bună-credinţă? De ce suntem ţinuţi aşa?", a transmis ea.
Potrivit Doiniţei Mihai, certificatul de urbanism pentru lucrările de racordare trebuie emis de Primăria Capitalei, nu de Primăria Sectorului 5, având în vedere că strada se află în administrarea municipalităţii.
"Primăria Capitalei refuză să cedeze (administrarea) Primăriei Sectorului 5 şi cere Primăriei Sectorului 5 să plătească cadastrarea străzii, ca să o poată da printr-un protocol, nicidecum prin cedare. Dar, în momentul de faţă, de la punctul de unde trebuie să fim legaţi la curent electric şi până la blocul nostru sunt peste 170 de metri, ceea ce înseamnă că doar Primăria Capitalei poate să emită acest certificat de urbanism. Primăria de sector nu poate emite decât pentru 60 de metri. Or, noi depăşim, avem 172", a menţionat ea.
Conform acesteia, asociaţia de locatari plăteşte execuţia lucrărilor şi mai este necesară doar semnarea certificatului de urbanism de către primarul general. Documentul a fost semnat deja de către arhitectul-şef şi de către secretarul general al PMB, a indicat Doiniţa Mihai.
"În trecut au fost emise două certificate de urbanism, dar dezvoltatorului, nu nouă. Şi dezvoltatorul întotdeauna s-a oprit aici, pentru că de aici încolo trebuia să şi plătească execuţia lucrării. Iar dumnealui nu a vrut să plătească niciodată. Acum, asociaţia de proprietari şi-a asumat acest lucru şi ne-am apucat să plătim tot. Dacă noi am plătit şi am obţinut contractul, avem şi lucrarea de execuţie dată, de ce nu vrea să ne semneze certificatul de urbanism? Certificatul de urbanism este pentru a se săpa în stradă, unde să se tragă firele, nicidecum pentru a se face ceva la bloc", a explicat ea.
În decembrie 2021, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea autorizaţiilor pentru imobilul din Strada Constantin Drăgan nr. 5A, dar ISC a amendat municipalitatea pentru neemiterea certificatului de urbanism. Într-o postare pe Facebook, primarul general reitera că nu va emite certificat de urbanism pentru alimentarea cu energie electrică a construcţiei "vădit ilegale". Potrivit acestuia, cea mai mare problemă o reprezintă securitatea la incendiu.
"Cum vor putea interveni pompierii la un eventual incendiu pe faţada estică? Nu există spaţiu fizic de acces acolo, iar un incendiu pur şi simplu nu va putea fi stins. Am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii verificarea legalităţii autorizaţiilor în baza cărora s-a construit imobilul şi am comunicat solicitanţilor că nu vom emite certificatul de urbanism până ce nu se emite punctul de vedere al Inspectoratului. Inspectoratul n-a răspuns solicitării noastre de verificare a legalităţii autorizaţiilor, dar a întocmit în schimb un proces-verbal de sancţionare a PMB pentru neemiterea certificatului de urbanism", preciza Nicuşor Dan.
El adăuga că ştie că situaţia este dificilă pentru locuitorii din imobil şi reitera disponibilitatea primăriei de a susţine locuitorii într-un litigiu, pentru a-şi recupera investiţia, precum şi prin măsuri sociale. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)