Londonezii privesc relaxaţi realitatea convieţuirii cu coronavirusul

Londonezii privesc relaxaţi realitatea convieţuirii cu coronavirusul

Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Londonezii privesc foarte relaxaţi realitatea convieţuirii cu coronavirusul, iar această stare de spirit care în contextul sanitar global îi poate face invidioşi pe restul europenilor pare a fi deplin justificată.

În afara faptului că pe stradă nu vezi aproape deloc oameni care poartă masca sanitară, optimismul celor care trăiesc în Londra este sporit şi de faptul că Regatul Unit a trecut deja cu bine prin valul pandemic pe care îl cunoaşte Europa în această perioadă, lucru explicabil prin nivelul de imunitate pe care ţara l-a construit şi l-a consolidat.

Compania publică de transport londoneză solicită purtarea măştii în metrou şi autobuze. Totuşi, aceasta nu este o obligaţie juridică, angajaţii neputând amenda călătorii, deşi ei te pot opri să urci într-un mijloc de transport, lucru rar văzut însă în capitala britanică în aceste zile.

Combinaţia de strategie eficientă de vaccinare, în special pentru persoanele în vârstă mai vulnerabile, şi de imunitate naturală la infecţii se traduce prin faptul că există probabilitatea ca proporţia persoanelor vulnerabile la infectarea cu SARS-CoV-2 să fie mult mai mică în Regatul Unit decât în alte state europene.

Regatul Unit a fost mai rapid decât alte ţări din Europa în privinţa administrării dozei booster. Aceasta este, în parte, urmarea unei realităţi temporale: ţara a fost afectată de variantele mai contagioase Alpha şi, ulterior, Delta mai devreme decât alte state, ceea ce a însemnat că a fost în poziţia de a pune capăt lockdownului înaintea altor ţări. Regatul Unit a fost de la început mai rapid decât alte ţări în ceea ce priveşte vaccinarea şi acum are o proporţie mai mare de persoane eligibile pentru booster.

Însă nu doar nivelul de imunitate explică de ce Regatul Unit, în special Anglia, a înregistrat rate stabile ale infectării cu SARS-CoV-2 - utilizarea frecventă şi extinsă a testelor rapide, care sunt mai accesibile decât în numeroase alte ţări, pare să contribuie suficient la ţinerea sub control a răspândirii coronavirusului.

În Anglia obligativitatea purtării măştii sanitare s-a încheiat în 19 iulie, odată cu lockdownul. Oamenii încă trebuie să poarte masca în spitale, policlinici şi centre de îngrijire a vârstnicilor, fără excepţii. Deşi în şcolile din Anglia măsura nu mai este obligatorie, conducerile instituţiilor de învăţământ le pot cere profesorilor şi elevilor să poarte masca sanitară, în funcţie de circumstanţele concrete locale. Mai multe şcoli din diverse părţi ale Angliei au reintrodus totuşi obligativitatea purtării măştii.

Rămâne de văzut dacă situaţia va dura şi pe parcursul iernii, în condiţiile în care Scoţia şi Irlanda de Nord vorbesc deja despre posibilitatea înăspririi restricţiilor.

În Scoţia, masca sanitară trebuie să fie purtată în magazine şi în transportul public, precum şi în restaurante şi baruri atunci când persoana în cauză nu este aşezată pe scaun. Masca este obligatorie pentru elevi şi profesori în şcoala secundară şi pentru spaţiile publice închise din universităţile scoţiene. În Ţara Galilor, masca sanitară este obligatorie în transportul public şi în toate spaţiile publice indoor în afară de baruri şi restaurante, iar în Irlanda de Nord în transportul public, magazine şi hoteluri. AGERPRES/(editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…