Londra anunţă îngheţarea activelor lui Putin şi Lavrov

Londra anunţă îngheţarea activelor lui Putin şi Lavrov

Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP.

Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în "destabilizarea Ucrainei" sau "ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia".

Premierul Boris Johnson şi-a informat vineri aliaţii, în cursul unui summit de criză al NATO, că intenţionează să-i sancţioneze "iminent" pe Vladimir Putin şi pe şeful diplomaţiei de la Moscova, după o serie de sancţiuni decise în această săptămână vizând în special oligarhi şi bănci ruse.

Prin urmare, cei doi demnitari ruşi îşi văd activele îngheţate pe teritoriul britanic.

Considerând ofensiva rusă o "catastrofă" şi apreciind că Vladimir Putin s-a angajat într-o "misiune revanşardă pentru a răsturna ordinea de după Războiul Rece", prim-ministrul britanic i-a mai îndemnat pe liderii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice "să acţioneze imediat" pentru a exclude Rusia din sistemul bancar Swift "cu scopul a provoca suferinţă maximă" Kremlinului, potrivit unei purtătoare de cuvânt de la Downing Street.

Asigurând că Regatul Unit este gata, dacă este necesar, să-şi sporească sprijinul militar în cadrul NATO, "el a avertizat grupul că ambiţiile preşedintelui rus nu se pot opri aici şi că este vorba despre o criză euro-atlantică cu consecinţe globale".

Pe lângă cele cinci bănci şi trei oligarhi deja sancţionaţi marţi, Regatul Unit a impus joi o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, interzicând compania aeriană Aeroflot şi ţintind sectorul bancar, exporturile de tehnologie şi cinci oameni de afaceri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...