Lucrul pe care nu trebuie să-l faci niciodată dacă vrei să-ți păstrezi ochii sănătoși

Lucrul pe care nu trebuie să-l faci niciodată dacă vrei să-ți păstrezi ochii sănătoși

Probabil că a trecut ceva timp de când nu v-ați mai gândit la sănătatea ochilor, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Ochii nu sunt doar „oglinda sufletului” ci și a corpului. În urma unui consult oftalmologic pot fi identificate semnele incipiente ale unor boli care altfel ar fi asimptomatice, precum diabetul, hipertensiunea și alte probleme cardiovasculare, boli autoimune precum scleroza multiplă și artrita reumatoidă, relatează Parade.

Sănătatea ochilor ar trebui să ne preocupe indiferent de vârstă. Foto: Arhivă

Medicii oftalmologi sunt singurii care pot vedea în interiorul corpului fără a recurge la proceduri invazive sau intervenții chirurgicale”, susține Michelle Homes, optometrist la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, California.

Medicii oftalmologi sunt de acord că există un singur lucru pe care nu ar trebui să îl faci niciodată: Nu te uita niciodată direct la soare!

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care pacienții pot să le facă ochilor lor este să se uite direct la soare", spune Holmes. „Chiar și privitul pentru scurt timp poate provoca leziuni ale celulelor fotoreceptoare ale ochilor, ceea ce duce la maculopatie solară", a mai adăugat optometristul.

Maculopatia solară, numită și retinopatie solară sau retinopatie fotică, este un tip de leziune a țesutului de la nivelul retinei care se poate solda cu apariția unui scotom. Iată care sunt celelalte simptome ale maculopatiei :

  • Sensibilitate la lumină
  • Dificultăți în a vedea în locuri mai întunecate
  • Dificultate în a vedea sau a distinge anumite culori

Maculopatia solară cunoaște o creștere semnificativă în urma eclipselor, atunci când mai multe persoane se uită direct la soare, în ciuda faptului că au fost avertizați să nu facă acest lucru.

Conform lui Holmes, pe lângă privitul direct la soare, poți suferi leziuni similare la nivelul retinei și dacă te uiți la o sursă de lumină laser.

Din păcate, maculopatia solară este permanentă și ireversibilă", a mai adăugat Holmes. „Daunele provocate de soare la nivelul ochilor pot cauza mai multe afecțiuni grave, care pot fi ireversibile sau pot necesita intervenții chirurgicale pentru a fi rezolvate", a mai declarat ea. Acestea includ: pinguecula, keratita și cataracta.

Vestea bună? Este foarte ușor și destul de ieftin să vă protejați. Holmes recomandă purtarea unei pălării sau a ochelarilor de soare.

Cea mai frecventă greșeală pe care o puteți face în ceea ce privește sănătatea ochilor

Să privești direct la soare poate fi cel mai rău lucru pe care îl poți face pentru vederea ta, dar nu este singura greșeală pe care o puteți face. Cea mai frecventă greșeală este, de fapt, dormitul cu lentile de contact sau purtarea excesivă a acestora.

Acest lucru poate face ca unele infecții, precum acanthamoeba, să se dezvolte, provocând infecții care duc la orbire", atrage atenția doctorul oftalmolog Vincente Diaz. „În aceste circumstanțe, chiar dacă reușim să prevenim pierderea totală a vederii, pot exista cicatrici ireversibile”, a mai adăugat el.

Conform medicului, lentilele de contact care pot fi purtate 30 de zile trebuie îndepărtate și curățate în fiecare noapte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?