Lucrurile care ne scapă când ne gândim la marele buton nuclear al lui Putin

Lucrurile care ne scapă când ne gândim la marele buton nuclear al lui Putin

Există o concepție comună greșită, aceea că liderii statelor nucleare au un „buton roșu” care poate dezlănțui Armaghedonul. Pe măsură ce Vladimir Putin continuă să sugereze utilizarea armelor nucleare nestrategice („tactice”) în Ucraina, există o oarecare mângâiere în a ști că nu este atât de ușor, scrie Mark Galeotti în The Spectator .

<< În mod ironic, lansarea tipului de rachete nucleare strategice a căror utilizare ar putea duce probabil la distrugere globală este oarecum mai ușoară decât desfășurarea armelor mai mici care – oricât de puțin probabil – ar putea fi folosite în Ucraina. Aceste focoase cu randament redus ar trebui recondiționate în unul dintre cele 12 arsenale „Obiect S” din Rusia și apoi transportate la unul dintre cele 34 de „depozite cu nivel de bază”. De acolo ar trebui să fie încărcate pe un bombardier sau împerecheate cu un alt sistem de livrare adecvat.

Având în vedere că Rusia nici măcar nu le-a folosit din 1990, nimeni nu știe cu siguranță în ce stare se află și probabil că nimeni nu are experiență practică. Probabil că va exista vreun grup de ingineri precauți care frunzări manualele de instrucțiuni șterse cu mult înainte ca Putin să poată da ordinul.

Dacă ar face-o vreodată, totuși, procesul este, din fericire, mult mai complex decât simpla apăsare a unui buton într-un moment de nervozitate. La fel ca omologul său american, Putin este însoțit peste tot de un consilier care poartă „servieta nucleară”. Numit Cheget, aceasta conține de fapt echipamente speciale de comunicații care sunt folosite pentru a emite și autentifica ordinele președintelui referitoare la o lansare nucleară.

Ministrul Apărării și șeful Statului Major General au propriile lor Cheget, care se conectează la rețeaua de comandă și control nuclear Kazbek. Dacă Putin ar da ordinul, consilierul său și-ar activa Cheget-ul și ar emite o comandă de lansare criptată, care le-ar fi transmisă celorlalți doi actori. În general, cel puțin unul dintre ceilalți doi ar trebui să valideze comanda.

Apoi, ordinul aprobat ajunge la Statul Major, care emite coduri de autorizare și detalii de țintire. Acest lucru se întâmpla de obicei prin buncărul de comandă al Forțelor Strategice de Rachete de la Kunțevo, la vest de Moscova, sau în cel de rezervă de la Kosvirski, din Munții Urali.

Din nou, in extremis, personalul de comandă din buncăre ar putea lansa fără codurile de comandă, dacă ar fi fost eliminat și Statul Major. Seturi de rezervă de coduri de lansare sunt păstrate în fiecare buncăr, împreună cu un baros special făcut tocmai pentru a putea pătrunde în seifurile lor extrem de sigure. Oricum ar fi, numai atunci detaliile de țintire și autorizațiile ar fi transmise prin legături digitale criptate către orice unitate care ar fi fost de fapt menită să lanseze atacul, fie că echipajul unui bombardier, submarin sau siloz de rachete, fie trăgătorii unei artilerii de câmp 2S3 Pion de 203 mm. piesă capabilă să tragă un obuz nuclear.

Toate acestea pot suna destul de greoi. Este așa, iar asta în mod deliberat, atât pentru a se asigura că orice comandă a venit cu adevărat de la președinte, cât și pentru a introduce unele fricțiuni și întârzieri în proces. La urma urmei, dacă conducerea politică și cea militară au fost eliminate, există încă ceva numit sistemul Perimetru, un sistem de rezervă cu „mână moartă”, care permite Statului Major să lanseze direct rachete terestre în cazul unui atac inamic confirmat.

Ceea ce înseamnă, de asemenea, este că, dacă Putin s-ar transforma complet în Dr. Strangelove, există multe alte ființe umane în lanțul de comandă. Ministrul Apărării și șeful Statului Major ar putea refuza autentificarea ordinului. Cu toate acestea, s-ar putea să o autentifice, sau Putin ar putea apela direct la Statul Major. Cu toate acestea, deși el ar putea avea autoritatea legală de a lansa arme nucleare, ofițerii în cauză îl pot încurca, întârzia sau se pot gândi dacă decizia sa este conformă cu doctrina oficială. Aceasta, la urma urmei, vede utilizarea lor strict rezervată cazurilor în care Patria se află sub amenințare directă, existențială.

Desigur, acest lucru ar putea fi considerat revoltă, sau chiar trădare, iar consecințele ar putea fi grave. Dar la fel sunt și rezultatele probabile ale încălcării tabuului nuclear. Nu știm dacă cineva ar fi dispus să refuze un astfel de ordin, dar nici Putin. Unul dintre secretele artei de a fi comandant este să nu dai niciodată un ordin care n-ar putea fi respectat. Pentru Putin ar fi începutul sfârșitului, și el trebuie că știe asta.

Oricât de brutal ar fi regimul Putin, nu este stalinism. Deși Direcția de Contrainformații Militare a Serviciului Federal de Securitate este mai preocupată să urmărească generalii decât să vâneze spioni străini, nu există comisari politici duri care amenință cu un glonț în cap fiecare ofițer care nu ascultă un ordin. Și asta ar trebui să fie reconfortant în aceste vremuri neplăcute.>>


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...