Lukașenko îl contrazice pe Putin în cazul Transnistriei: Nu cred că ucrainenii vor ataca, nu au nevoie de asta

Lukașenko îl contrazice pe Putin în cazul Transnistriei: Nu cred că ucrainenii vor ataca, nu au nevoie de asta

Alexander Lukașenko, liderul belarus, contrazice Moscova și spune că Ucraina nu va agrava situația din Transnistria, așa cum afirmase Ministerul Apărării din Rusia. "Nu cred că vor înnebuni", este de părere liderul de la Minsk.

Alexander Lukașenko, președintele Belarus FOTO AFP

Alexandru Lukașenko a spus, conform BBC, citat de Digi 24, că nu crede în intenția Ucrainei de a organiza o „provocare” în Transnistria. El a răspuns întrebărilor jurnaliștilor la centrul republican de pregătire olimpică în sporturile de iarnă Raubichi, în apropiere de Minsk.

Eu nu cred în asta. Nu este profitabil pentru ei. Occidentul ar vrea să rezolve problema cu Rusia și Transnistria dintr-o singură lovitură pentru a închide această „gaură gri”, cum se spune, și să unească Moldova, să o împingă în România sau să o facă pro-occidentală. Acesta este obiectivul lor. Ucrainenii nu au nevoie de asta. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni și vor declanșa un fel de al doilea front”, a precizat Lukașenko.

Moscova inventează pericole

Rusia a condamnat vineri, 23 februarie, o pretinsă concentrare de soldați ucraineni către Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova, și amenință, la fel cum a procedat în cazul Donbasului, că își va apăra „compatrioții” prin orice mijloace.

„În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea graniței Ucrainei cu Transnistria, după cum a înregistrat Ministerul Apărării al Federației Ruse, desfășurarea artileriei la punctele de tragere, precum și creșterea fără precedent a dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, atenționăm Statele Unite ale Americii, țările membre NATO și acoliții lor ucraineni să nu întreprindă pași aventuroși”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Deși MAE rus susține că optează pentru o soluționare pe cale diplomatică, totuși amenință că-și va apăra ,,compatrioții” prin diverse mijloace.

,,Susținem în mod constant soluționarea oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. În același timp, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forțele Armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, iar dacă va urma, totuși, acestea vor asigura protecția compatrioților noștri, contingentului rus de menținere a păcii, personalului militar al Grupului Operațional al Forțelor Ruse și depozitelor militare de acolo. Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse”, se menționează în comunicat, care insinuează că regiunea transnistreană ar fi un teritoriu rusesc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...