Lumini albastre bizare surprinse în atmosfera Pământului: NASA a explicat ce reprezintă

Lumini albastre bizare surprinse în atmosfera Pământului: NASA a explicat ce reprezintă

Un astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) a surprins o imagine neobișnuită a Pământului din spațiu, în care se văd două zone albastre strălucitoare în atmosfera Pământului. În ciuda speculațiilor, acestea sunt rezultatul a două fenomene naturale care au avut loc în același timp, conform Live Science .

Imaginea a fost surprinsă anul trecut de un membru al echipajului Expediției 66, în timp ce ISS a trecut peste Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost publicată pe 9 octombrie de Administrația Națională Aeronautică și Spațială ( NASA ).

Primul fascicul de lumină, care este vizibil în partea de jos a imaginii, este un fulger masiv care a lovit undeva în Golful Thailandei. Fulgerele sunt de obicei greu de văzut de pe ISS, deoarece sunt acoperite de nori. Dar aceasta a avut loc lângă un gol circular în nori, ceea ce a făcut ca fulgerul să lumineze marginile structurii norilor, creând un inel strălucitor.

A doua lumină albastră, care poate fi văzută în partea dreaptă sus a imaginii, este cauzată de o parte din lumina Lunii care împrăștie particule minuscule din atmosfera Pământului.

Haloul portocaliu este  un fenomen optic atmosferic Foto: NASA

Haloul portocaliu este un fenomen optic atmosferic Foto: NASA

În spectrul vizibil al luminii, culorile au lungimi de undă diferite, ceea ce afectează interacțiunea lor cu particulele atmosferice. Lumina albastră are cea mai scurtă lungime de undă și, prin urmare, are cea mai mare probabilitate ca să se împrăștie, ceea ce a făcut ca luna să devină albastră în această imagine. Același efect explică și de ce cerul apare albastru în timpul zilei: deoarece lungimile de undă albastre ale luminii solare se împrăștie cel mai mult și devin mai vizibile pentru ochiul uman, potrivit NASA.

De asemenea, vizibilă în fotografie este o rețea strălucitoare de lumini artificiale care vine din Thailanda, (luminile orașulului Ubon Ratchathani și Yasothon, ale provincieo Amnat Charoen, și de la rețeaua de autostrăzi care leagă orașele). Celelalte surse de lumină din imagine, parțial ascunse de nori, sunt din Vietnam și din insula Hainan, cea mai sudică regiune a Chinei. Haloul portocaliu este un fenomen optic atmosferic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria