Luna este bogată în apă, potrivit unui nou studiu

Viitorii exploratori ai Lunii ar putea într-o zi să-și potolească setea cu apă de pe satelitul Pământului. Potrivit unui studiu publicat de revista Nature Geoscience, adâncimile astrului ar fi bogate în apă, relatează marți AFP.

"Am găsit semnătura apei peste tot în adâncimile Lunii, utilizând datele din satelit", a declarat pentru AFP Shuai Li, de la universitatea Brown, din Providence, în SUA, coautor al studiului.

Timp de multă vreme, Luna a fost percepută ca un astru arid, de "o magnifică dezolare" sau "complet seacă".

Prezența apei pe Lună nu mai este însă subiect de dezbatere în prezent. Deja în 2008 cercetătorii au descoperit molecule de apă în interiorul bucăților de magmă aduse pe Pământ de astronauții din misiunile Apollo.

"Rămâne de aflat dacă aceste eșantioane reflectă condițiile generale ale zonelor de profunzime ale Lunii sau reprezintă mai degrabă regiuni bogate în apă excepționale, anormale într-un sol 'sec'", a spus Ralph Milliken, tot de la universitatea Brown din Providence și coautor al studiului.

Utilizând datele din satelit, cei doi cercetători au scos în evidență că depozitele vulcanice conțin cantități excepțional de ridicate de apă, provenind din adâncurile Lunii.

"Aceste zăcăminte bogate în apă sunt repartizate la suprafață, ceea ce dovedește că apă găsită în eșantioanele Apollo nu este un caz unic", explică Ralph Milliken.

Ipoteza cea mai larg răspândită privind originea Lunii este aceea a unei coliziuni enorme între Terra și un corp ceresc de mărimea lui Marte, la puțin timp după formarea sistemului solar.

Descoperirea acestor cantități mari de apă naște însă o întrebare. Cum a putut supraviețui hidrogenul necesar pentru formarea apei temperaturilor extreme provocate de impact?

Potrivit studiului, zăcămintele conțin puțină apă (mai puțin de 0,05%), dar sunt enorme, putând atinge până la 1.000 kmp. Așa se face că satelitul Pământului ar fi "suprinzător de bogat în apă", potrivit cercetătorilor.

Descoperire care ar putea avea o aplicație concretă în viitor. "Apa ar putea fi utilizată ca resursă la fața locului cu prilejul unei viitoare explorări", a declarat Shuai Li.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

4 Alertă, pesedist în delir! Deputatul Mitralieră: „Ca medic, vă spun că prin termoscanare se accesează toate da…

5 ULTIMA ORĂ / Focar de coronavirus la unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România. 27 de angaja…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia