Macedonia: Dezbaterea asupra schimbării numelui din nou amânată, votul în suspensie

Macedonia: Dezbaterea asupra schimbării numelui din nou amânată, votul în suspensie

Dezbaterea din Parlamentul macedonean asupra schimbării numelui ţării a fost din nou amânată joi, în timp ce prim-ministrul Zoran Zaev încearcă cu dificultate să-şi asigure majoritatea necesară, informează dpa.

Dezbaterea trebuia să se reia la ora 13.00 (12.00 GMT), dar Zaev încă negocia în continuare cu parlamentarii unui mic partid albanez, BESA, detaliile celor patru amendamente constituţionale propuse.

Cel mai important dintre cele patru amendamente vizează redenumirea fostei republici iugoslave în Republica Macedonia de Nord.

Schimbarea numelui a fost convenită cu Grecia în încercarea de a pune capăt unei vechi dispute. Atena revendică numele Macedonia, precum şi moştenirea ei istorică pentru vechea sa provincie din nordul ţării şi a blocat aderarea Skopje la organizaţii internaţionale, inclusiv NATO.

Sprijinul celor doi reprezentanţi ai BESA este crucial pentru Zaev, care are nevoie de o majoritate de două treimi dintre cei 120 de parlamentari pentru validarea acordului convenit cu Grecia. BESA doreşte o recunoaştere mai puternică pentru compatrioţii săi înscrisă în constituţie.

Dezbaterea parlamentară a început miercuri, dar a fost imediat amânată după ce Zaev s-a adresat parlamentarilor.

Joi dimineaţă, Zaev a recunoscut că nu este sigur dacă are suficiente voturi în acest moment.

"Numărul (de parlamentari care susţin schimbarea) va fi cunoscut când are loc votul. Vom vedea când va apărea primul amendament. Chiar acum, nu pot spune dacă avem 80 de parlamentari", a declarat el reporterilor.

Nu este clar când votul va avea loc, deşi un termen limită este stabilit pentru 15 ianuarie.

Zaev şi omologul său grec, prim-ministrul de stânga Alexis Tsipras, au căzut de acord în iunie că Macedonia va adăuga calificativul geografic "Nord" la numele său.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 Așa o fi?

4 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta

5 Imaginea asta e România...