Macedonia le-a trimis autorităţilor ungare o cerere de extrădare a fostului premier Nikola Gruevski

Macedonia le-a trimis autorităţilor ungare o cerere de extrădare a fostului premier Nikola Gruevski

O cerere de extrădare a fostului premier macedonean Nikola Gruevski a fost trimisă Ministerului Justiţiei din Ungaria, ţară în care se află fostul şef al executivului de la Skopje, a anunţat marţi Ministerul Justiţiei macedonean, citat de agenţia de presă MIA.

Nikola Gruevski se află în prezent în Ungaria, unde a solicitat azil politic, considerându-se o victimă a persecuţiei în ţara sa, după ce i s-a confirmat în apel în octombrie o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru abuz de putere.

În cererea sa, Ministerul Justiţiei macedonean menţionează că nicio infracţiune pentru care Nikola Gruevski a fost condamnat sau pentru care este judecat nu este o faptă cu caracter militar sau politic, ceea ce înseamnă că aceste infracţiuni nu sunt prevăzute în Convenţia Europeană privind Extrădarea ca fundamente juridice pe care cererea de extrădare poate fi respinsă.

De asemenea, Ministerul Justiţiei de la Skopje susţine că drepturile lui Nikola Gruevski au fost respectate, inclusiv dreptul la apărare în instanţă în concordanţă cu Convenţia Europeană privind Drepturile Omului.

Cererea evidenţiază, de asemenea, anularea graţierii acordate de preşedintele Macedoniei, precum şi faptul că Nikola Gruevski însuşi a solicitat retragerea graţierii sale, într-o scrisoare adresată Biroului preşedintelui macedonean.

''Republica Macedonia cere ca individul Gruevski să fie extrădat. Ţinând cont de gravitatea infracţiunilor, cerem ca el să fie predat şi pus în detenţie întrucât pe numele său a fost deja emis un mandat internaţional'', se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei macedonean.

Pe de altă parte, guvernul macedonean a anunţat marţi că se aşteaptă ca autorităţile ungare să accepte necondiţionat cererea de extrădare emisă pe numele lui Nikola Gruevski, pentru ca acesta să execute în ţara sa pedeapsa cu închisoarea şi să răspundă în faţa justiţiei pentru alte acuzaţii.

De partea sa, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat, într-un interviu pentru postul de radio Deutsche Welle, că nici fostul premier macedonean Nikola Gruevski, nici Budapesta nu a încălcat vreo lege atunci când acesta a călătorit în secret către Ungaria.


Foto: (c) MARTIN DIVISEK / EPA


Potrivit oficialului ungar, problema care se pune este dacă, în drumul său către Ungaria, Nikola Gruevski a trecut frontierele respectând regulamentele naţionale şi internaţionale. ''Iar răspunsul este da. După ce s-a înregistrat la ambasada Ungariei, el a trecut toate frontierele către Ungaria în conformitate cu regulamentele naţionale şi internaţionale, cu documente adecvate'', a explicat Szijjarto.

În plus, el a insistat că este vorba despre o chestiune juridică şi nu despre un caz politic. ''Un organism independent asupra căruia guvernul ungar nu are nicio influenţă va lua decizia cu privire la cererea de azil depusă de Gruevski'', a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Anterior, Nikola Gruevski a declarat că a obţinut 'azil politic' în Ungaria unde a fugit săptămâna trecută în încercarea de a evita o condamnare definitivă pentru corupţie în ţara sa , alimentând tensiunile între cele două ţări, potrivit AFP.

'Republica Ungaria, stat membru al UE şi NATO, a acceptat astăzi (marţi) solicitarea mea de azil politic din cauza persecuţiilor politice din Republica Macedonia', a scris Gruevski pe pagina sa de Facebook. 'Guvernul (macedonean) a vrut să-mi fure libertatea cu ajutorul unor mijloace nedemocratice, deturnând parchetul şi sistemul judiciar macedonean', a adăugat el. Contactate de AFP, autorităţile ungare nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

Fost lider al partidului VMRO-DPMNE (dreapta), Nikola Gruevski a fost condamnat pentru că a primit pentru uz personal un Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici. Acest proces nu era decât primul din ceea ce se anunţa a fi o serie neagră, întrucât el este urmărit în alte cinci dosare de corupţie, abuz de putere sau ascultare ilegală a opozanţilor şi a personalităţilor din societatea civilă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”