Macedonia: Manifestaţie la Skopje în favoarea aderării la UE şi NATO

Macedonia: Manifestaţie la Skopje în favoarea aderării la UE şi NATO

Mai multe mii de macedoneni au luat parte duminică la un marş în centrul capitalei Skopje pentru a-şi exprima susţinerea faţă de aderarea la NATO şi Uniunea Europeană şi pentru schimbarea numelui ţării, transmite Reuters.

"UE şi NATO reprezintă drumul sigur, pentru noi nu există alternativă", le-a spus premierul macedonean, Zoran Zaev, participanţilor, care s-au oprit în faţa reprezentanţei UE din Macedonia.

El i-a îndemnat pe oameni să voteze în favoarea unei decizii "istorice" pe 30 septembrie.


Foto: (c) Ognen Teofilovski / REUTERS


Parlamentul macedonean a stabilit data de 30 septembrie pentru organizarea referendumului la care cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, precum şi în legătură cu recentul acord cu Grecia privind numele ţării.

Un număr de 68 de deputaţi din legislativul cu 120 de locuri au votat în favoarea consultării populare, la care întrebarea ar urma să fie: "Sunteţi în favoarea aderării la NATO şi UE şi acceptaţi acordul privind numele încheiat între Republica Macedonia şi Grecia?".

În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.


Foto: (c) Ognen Teofilovski / REUTERS


Dar, pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

NATO a transmis Macedoniei în luna iunie invitaţia de a începe negocierile pentru intrarea în Alianţă, în urma acordului dintre guvernele de la Skopje şi Atena.

Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.


Foto: (c) Ognen Teofilovski / REUTERS


Tot duminică, la Stip, în estul ţării, naţionaliştii macedoneni, care se opun acordului legat de numele ţării, au organizat la rândul lor un protest la care au participat circa 2.000 de persoane.

"Ei (guvernul) profită de dorinţa puternică a poporului macedonean de a atinge standardele europene, adevărata prosperitate, stabilitatea şi securitatea, pentru a avansa o agendă care este împotriva statului nostru şi a intereselor naţionale", a spus liderul partidului de opoziţie VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, peste 50% dintre macedoneni se vor prezenta probabil la vot, majoritatea susţinând aderarea la NATO şi UE şi acordul privind numele ţării. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...