Macedonia: Președintele refuză să le dea social-democraților mandatul de formare a guvernului

Macedonia: Președintele refuză să le dea social-democraților mandatul de formare a guvernului

Președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a împiedicat, miercuri, instalarea în fruntea executivului a liderului opoziției social-democrate Zoran Zaev (SDSM), acuzându-l că urmărește încălcarea Constituției țării, relatează DPA.

"Cât timp sunt președinte, nu-i voi da mandatul (de a forma guvernul) unui partid care lucrează împotriva suveranității" țării, a declarat Ivanov într-un discurs televizat.

Gestul lui Ivanov aprofundează criza politică în care se zbate Macedonia și care a dus la o reescaladare a tensiunilor etnice în fosta republică iugoslavă.

Zoran Zaev și formațiunea sa susțin că și-au asigurat o majoritate în parlament și i-au solicitat, luni, șefului statului să-l desemneze pe Zaev pentru formarea cabinetului.

SDSM, care are 49 de mandate în legislativul cu 120 de locuri, a obținut susținerea a 18 deputați albanezi acceptând să modifice statutul limbii albaneze în limbă oficială în republică. Acest acord a determinat proteste din partea formațiunii VMRO a fostului premier naționalist Nikola Gruevski, potrivit căreia este vorba de un preludiu la divizarea etnică a Macedoniei.

Potrivit legislației actuale, limba albaneză poate fi folosită în administrație în localitățile unde albanezii reprezintă peste 20% din populație. Aceștia formează între un sfert și o treime din cele 2,1 milioane de locuitori ai țării, dar domină municipalitățile din nord și vest.

Președintele Ivanov este un aliat apropiat al fostului premier Gruevski, acuzat de corupție și că ar fi ordonat ascultarea ilegală a mii de oameni pentru a-și consolida puterea. Nikola Gruevski a fost premier din 2006 până în 2016. La alegerile anticipate din decembrie anul trecut, VMRO a obținut 51 de locuri, dar nu a reușit să-și înnoiască parteneriatul cu Uniunea democratică pentru integrare (DUI) a etnicilor albanezi, care acum susține SDSM, mai menționează DPA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria