Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Macedonia: Președintele refuză să le dea social-democraților mandatul de formare a guvernului

Președintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a împiedicat, miercuri, instalarea în fruntea executivului a liderului opoziției social-democrate Zoran Zaev (SDSM), acuzându-l că urmărește încălcarea Constituției țării, relatează DPA.

"Cât timp sunt președinte, nu-i voi da mandatul (de a forma guvernul) unui partid care lucrează împotriva suveranității" țării, a declarat Ivanov într-un discurs televizat.

Gestul lui Ivanov aprofundează criza politică în care se zbate Macedonia și care a dus la o reescaladare a tensiunilor etnice în fosta republică iugoslavă.

Zoran Zaev și formațiunea sa susțin că și-au asigurat o majoritate în parlament și i-au solicitat, luni, șefului statului să-l desemneze pe Zaev pentru formarea cabinetului.

SDSM, care are 49 de mandate în legislativul cu 120 de locuri, a obținut susținerea a 18 deputați albanezi acceptând să modifice statutul limbii albaneze în limbă oficială în republică. Acest acord a determinat proteste din partea formațiunii VMRO a fostului premier naționalist Nikola Gruevski, potrivit căreia este vorba de un preludiu la divizarea etnică a Macedoniei.

Potrivit legislației actuale, limba albaneză poate fi folosită în administrație în localitățile unde albanezii reprezintă peste 20% din populație. Aceștia formează între un sfert și o treime din cele 2,1 milioane de locuitori ai țării, dar domină municipalitățile din nord și vest.

Președintele Ivanov este un aliat apropiat al fostului premier Gruevski, acuzat de corupție și că ar fi ordonat ascultarea ilegală a mii de oameni pentru a-și consolida puterea. Nikola Gruevski a fost premier din 2006 până în 2016. La alegerile anticipate din decembrie anul trecut, VMRO a obținut 51 de locuri, dar nu a reușit să-și înnoiască parteneriatul cu Uniunea democratică pentru integrare (DUI) a etnicilor albanezi, care acum susține SDSM, mai menționează DPA.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

2 Informație. Frații Mazăre sunt foc pe Dragnea! „Radu nu va tăcea, îi va plăti cu sec!”

3 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

4 Amănunte. CCR a amânat pentru a patra oară, pe data de 5 iunie, SPEȚA Dragnea. Sesizarea PNL a fost respinsă

5 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită