Macovei: Solicit CSM să propună soluții pentru ca pensionarea unor judecători să nu blocheze procesele

Macovei: Solicit CSM să propună soluții pentru ca pensionarea unor judecători să nu blocheze procesele

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat joi CSM să propună soluții pentru ca pensionarea unor judecători să nu blocheze procesele.

 "Mă așteptam ca CSM să discute situația proceselor din care se retrag judecătorii cu vârsta de pensionare încă de la prima decizie de la Înalta Curte de Casație și Justiție de a relua etape din procesele lui Dragnea și Tăriceanu. Între timp, aceeași decizie a fost luată și în procesul lui Gabriel Oprea. Un punct de vedere al CSM devine obligatoriu, mai ales că deciziile de a menține în activitate judecătorii care au deja vârsta de pensionare îi aparțin. Care este răspunderea CSM în astfel de situații, când aprobă ca un judecător să poată profesa și chiar la finalul procesului se retrage din complet și vrea să iasă la pensie? Judecătoarea de la ÎCCJ din cazul Dragnea sau Tăriceanu mai putea rămâne la instanță și în acel complet până în octombrie, potrivit deciziei CSM de a o menține în activitate. (...) Solicit CSM, singura instituție care poate analiza situația, să propună măsuri ca acest lucru să nu se mai repete, atât în cazul judecătorilor care se apropie de vârsta de pensionare, cât și a celor care au depășit această vârstă, dar au făcut solicitări să profeseze în continuare", a precizat Macovei, într-un comunicat transmis AGERPRES.

În opinia sa, dacă regula devine că judecătorii pot cere să se pensioneze în timpul unui proces și cererea le este aprobată de CSM, este de așteptat ca procese în care sunt judecați politicieni sau înalți funcționari publici pentru fapte de corupție să dureze tot mai mult, să coste tot mai mult și să existe riscul ca unele probe să nu mai poată fi administrate, dacă, de pildă, un martor nu mai poate fi audiat a doua oară.

"Efectele deciziei de a lua de la zero etape din procese, dacă se retrage vreun judecător, se răsfrâng și asupra duratei proceselor și a voinței de a combate corupția și marea criminalitate la nivel înalt. Neîncrederea și îndoiala cu care opinia publică privește deciziile controversate, de la încercarea lui Dragnea de a impune OUG 13 încoace, cer o reacție rapidă a CSM și garanții că procesele în care sunt implicați politicieni nu vor tărăgăna în instanță sau nu vor fi oprite prin măsuri administrative", a conchis aceasta.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…