Macron explică convorbirea telefonică cu Putin: A fost justificată de riscurile unui accident nuclear

Macron explică convorbirea telefonică cu Putin: A fost justificată de riscurile unui accident nuclear

Președintele Franței susține că discuția telefonică cu Vladimir Putin a fost justificată, în contextul riscurilor unui atac nuclear la centrala Zaporojie, conform Digi24.

Președintele Franței justifică convorbirea telefonică cu Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Președinția franceză a transmis un comunicat de presă după ce Emmanuel Macron a fost criticat în urma unei convorbirii telefonice cu liderul rus, Vladimir Putin. Conform acestora, discuția dintre cei doi lideri a fost una justificată, în contextul îngrijorării unui posibil incident nuclear la centrala Zaporojie.

Șeful statului francez, care a avut ultima conversație cu liderul rus în luna mai, a fost aspru criticat pentru că faptul că a purtat o discuție cu Vladimir Putin, în ciuda deciziei acestuia de a invada Ucraina.

Putin îl avertizează pe Macron cu privire la o „catastrofă de anvergură”

În urma convorbirii telefonice, Vladimir Putin și Emmanuel Macron s-au pronunțat în favoarea unei inspecții la centrală a Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA).

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin „a subliniat că bombardarea sistematică (...) a teritoriului Centralei Nuclare Zaporojie creează un pericol de catastrofă de mare anvergură, care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste”.

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre importanța trimiterii unei echipe a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrală nucleară Zaporojie cât mai curând posibil, în scopul unei inspecții a situației din teren, conform Kremlinului.

Moscova a precizat că cei doi șefi de stat s-au pronunțat în favoarea unei inspecții la centrala nucleară de la Zaporojie a Agenţiei Internaționale a Energiei Atomice (AIEA) „în cel mai scurt timp”.

Discuția dintre cei doi lideri a venit la o zi de la vizita în Ucraina a Directorului General al ONU și a președintelui Turciei. Alături de președintele Volodimir Zelenskym cei doi au cerut demilitarizarea imediată a centralei și o inspecție urgentă a specialiștilor de la AIEA.

NBC NEWS: Rusia i-ar fi instruit pe angajații centralei nucleare să nu meargă la serviciu vineri

Conform NBC News, Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru.

Anunțul a venit pe fondul acuzaţiilor şi speculaţiilor din partea Rusiei şi Ucrainei că vineri este planificat un incident la fabrică. Rusia a ameninţat, joi, că va închide centrala şi a avertizat că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza bombardamentelor continue ale Ucrainei.

În schimb, Ucraina are o cu totul altă poveste, potrivit lui Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării. „Există informaţii noi, au sosit cu aproximativ jumătate de oră în urmă, că pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Iusov pentru NBC News.

Asta le-au spus ruşii oamenilor lor, în primul rând angajaţilor Rosatom”, a mai spus el, referindu-se la agenţia nucleară rusă.

Oficialul ucrainean a precizat că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregăteşte vineri ”provocări la scară largă” la centrala nucleară.

Nu excludem posibilitatea unor provocări masive ruseşti pe teritoriul Zaporojiei mâine (n.r. vineri). Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informaţiile din sursele noastre şi de comportamentul ruşilor la instalaţie”, a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...