Macron, invitându-l pe Trump la Paris pentru defilarea din 14 Iulie, vrea să evite izolarea președintelui american

Președintele francez, Emmanuel Macron, invitându-l pe Donald Trump la Paris, pentru a asista la parada militară ce va avea loc pe 14 Iulie, de Ziua Națională a Franței, dorește ''să-i întindă'' mâna'' liderului de la Casa Albă și să evite ca el să fie izolat, a explicat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner, citat de AFP.

''Nu Trump este cel care trebuie pus în evidență, ci Statele Unite ale Americii, care, în urmă cu un secol, au venit să elibereze Franța'', a explicat Castaner la canalul de televiziune LCI, după ce a fost întrebat despre sensul invitării de către Macron a președintelui american pentru a asista la defilarea de pe Champs-Elysees.

''Există și o dimensiune politică. Emmanuel Macron dorește să facă în așa fel încât președintele SUA să nu fie izolat. El (Trump) ia uneori decizii puternice pe care noi le regretăm, cum este de exemplu despre climat'', a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului.

Miercuri, guvernatorul militar al Parisului, generalul Bruno Le Ray, a afirmat, într-o conferință de presă, că defilarea din 14 Iulie îi va evidenția pe militarii americani, marcând o sută de ani de la angajarea lor în Primul Război Mondial, precum și forțele franceze angajate în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

În total, 3.765 de soldați, inclusiv un detașament format din 145 de militari americani, vor defila între Arcul de Triumf și Piața Concorde, prin fața tribunei la care se vor afla președinții Macron și Trump.

Ultima prezență a unui președinte american la defilare datează din 1989, pentru bicentenarul Revoluției Franceze. Atunci a asistat George Bush senior, dar și cancelarul Helmut Kohl și premierul britanic Margaret Thatcher, la invitația președintelui Francois Mitterrand.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

2 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

3 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

4 Orban spune că Ioan Cupșa poate fi ministrul Justiției. Este singurul liberal care a votat legea recursului co…

5 BREAKING / Meleșcanu ar putea fi demis de la șefia Senatului prin decizie a CCR! Judecătorul raportor, Daniel Mo…

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion