Macron se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing în aprilie

Macron se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing în aprilie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă că se va deplasa în China „la începutul lui aprilie”, transmite AFP.

Vizita lui Macron are loc în contextul în care Beijingul a propus un plan de pace pentru Ucraina

„Faptul că China se angajează în eforturile de pace este un lucru bun", a declarat Macron reporterilor la un târg agricol din Paris, relatează Reuters

"China trebuie să ne ajute să punem presiune asupra Rusiei pentru ca aceasta să nu folosească niciodată arme chimice sau nucleare, (un efort) pe care China l-a făcut deja, și să înceteze agresiunea sa ca o condiție prealabilă pentru discuții ", a adăugat el.

La o zi după ce China a publicat un document care cheamă la negocieri de pace şi o 'soluţie politică', preşedintele francez a afirmat că pacea nu este „posibilă decât dacă ea trece printr-o oprire a agresiunii ruse, o retragere a trupelor şi o respectare a suveranităţii teritoriale şi a poporului ucrainean”, scrie Agerpres.

Cu prilejul vizitei la Beijing, președintele francez Emmanuel Macron va îndemna China să se alăture forțelor europene în încercarea de a opri invazia Rusiei în Ucraina, a declarat un diplomat francez în ajunul aniversării unui an de la începerea războiului, a relatat South China Morning Post.

Consulul general al Franței la Hong Kong, Christile Drulhe, a declarat că "trebuie să lucrăm cu adevărat împreună cu China pentru a convinge Rusia să oprească acest război".

În aceeași perioadă, se așteaptă ca președintele chinez Xi Jinping să viziteze Moscova pentru un summit cu președintele rus Vladimir Putin, ca parte a unui efort pentru negocieri de pace multipartite privind războiul.

Săptămâna trecută, Macron s-a întâlnit la Paris cu cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, prilej cu care au făcut schimb de "opinii aprofundate despre problema Ucrainei". Wang i-a spus președintelui francez că China "se angajează să promoveze discuțiile de pace", o poziție care, potrivit acestuia, a fost consecventă.

"Nu este un plan de pace, este o propunere prin care China îşi reafirma poziţiile exprimate de la început", a declarat vineri Josep Borrell, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, la New York.

"Nu vreau să îl resping (...) Există elemente interesante despre utilizarea armelor nucleare, schimburile de prizonieri", a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…