Macron spune că Franța nu va permite perturbarea ordinii în estul Mediteranei

Macron spune că Franța nu va permite perturbarea ordinii în estul Mediteranei

Președintele Franței și-a declarat disponibilitatea de a-și exprima deplinul sprijin pentru Grecia.

Președintele francez sare în sprijinul Greciei. Foto: EPA-EFE

Franța este pregătită să sprijine Grecia și nu va permite dezordine în estul Mediteranei, a anunțat luni președintele francez Emmanuel Macron, la o conferință de presă înainte de o întâlnire cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

În timp ce sunt repetate mai multe provocări și declarații inacceptabile care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei, aș dori să-mi exprim ferm și clar sprijinul deplin [pentru Atena]. Și nu vom permite nicio perturbare a ordinii în estul Mediteranei, precum și în ceea ce priveşte Grecia", a spus Macron, adresându-se premierului grec.

Liderul francez a amintit că în urmă cu aproape un an a fost încheiat un acord de parteneriat strategic de securitate între Paris și Atena, care, confirmă angajamentul părților față de „principiile democrației, drepturilor omului și dreptului mării. " „Prin sprijinirea acestui parteneriat, lucrăm în beneficiul suveranității Europei, precum și pentru securitatea, stabilitatea și prosperitatea regiunii, unde avem interese comune”, a conchis el.

Separat, Macron a mulțumit conducerii grecești pentru sprijinul acordat în timpul stingerii incendiilor care au cuprins Franța în această vară. „Suntem recunoscători pentru acest gest, nu-l vom uita”, a subliniat el.

Tensiuni între Grecia și Turcia

Relațiile dintre Turcia și Grecia au escaladat brusc după 23 august, când, potrivit Ankarei, în timp ce avioanele turcești F-16 îndeplineau sarcini NATO în spațiul aerian de deasupra Mării Egee, luptătorii au fost „capturați de radarul” S-300. sistem de apărare al Forțelor Aeriene Elene staționate pe insula Creta. Autoritățile turce au declarat că intenționează să ridice problema urmăririi penale pentru Grecia a aeronavelor sale militare la nivelul NATO.

Președintele turc Tayyip Erdogan, pe 6 septembrie, la o conferință de presă din Bosnia și Herțegovina, a amenințat Grecia cu un răspuns la provocările despre care Ankara susține că ar continua în Marea Egee împotriva luptătorilor turci de pe F-16 de către armata elenă.

Mitsotakis, la rândul său, a spus că le consideră inacceptabile declarațiile lui Erdogan cu privire la Grecia, dar este gata să se întâlnească cu el și să discute despre aceste probleme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”