"MacronLeaks": Autoritatea electorală franceză le cere mass-media să nu retransmită documente interne de pe rețele sociale

"MacronLeaks": Autoritatea electorală franceză le cere mass-media să nu retransmită documente interne de pe rețele sociale

Comisia de control a campaniei electorale franceze le-a cerut sâmbătă mass-media să nu retransmită conținutul unor documente interne ale echipei candidatului centrist Emmanuel Macron publicate pe rețelele sociale în urma unui "atac informatic", cu o zi înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, informează AFP.

Această instanță s-a reunit sâmbătă pentru "a lua poziție cu privire la consecințele atacului informatic la adresa echipei de campanie a lui Macron", se spune într-un comunicat al autorității electorale.

Mai multe zeci de mii de documente interne (mailuri, documente contabile, etc) din anturajul candidatului centrist au fost publicate vineri seara pe rețelele sociale și retransmise în mod abundent pe conturi apropiate extremei drepte , cu puțin timp înainte de sfârșitul campaniei electorale.

Acest atac, survenit în ultimele ore ale unei campanii oficiale extrem de tensionate dintre cele două tururi, a fost imediat calificată drept "destabilizare" de către fostul ministru al economiei al Franței, care se va confrunta duminica aceasta cu Marine Le Pen, candidata extremei drepte.

Comisia "subliniază că difuzarea sau retransmiterea unor astfel de date, obținute în mod fraudulos și printre care, potrivit tuturor aparențelor, s-ar putea strecura și informații false, este susceptibilă de pedeapsă penală".

Cu o zi înainte de încheierea alegerilor, instituția le cere "tuturor actorilor prezenți pe site-uri și rețele sociale, directorilor mass-media, dar și tuturor cetățenilor, să dea dovadă de responsabilitate și să nu distribuie aceste conținuturi, pentru a nu altera corectitudinea scrutinului, pentru a nu încălca interdicțiile impuse de lege și a nu se expune comisiei pentru infracțiuni penale".

În ultimele sondaje de opinie date publicității vineri, înainte de încheierea campaniei oficiale, Emmanuel Macron continua să fie dat mult în frunte, cu 61,5-63% din voturi, comparativ cu 37-38,5% pentru Le Pen.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 Ucrainenii l-au „eliberat de viață” pe instructorul super-piloților ruși

5 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...