Maduro a semnat decrete privind Guyana-Essequiba ca parte a Venezuelei

Maduro a semnat decrete privind Guyana-Essequiba ca parte a Venezuelei

Președintele Republicii Bolivariane a anunțat că pe 9 decembrie va începe să funcționeze un birou de eliberare a cărților de identitate venezuelene în satul Tumeremo, din Guyana-Essequiba.

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a semnat vineri decrete care încorporează efectiv teritoriul Guyana-Essequiba, disputat cu Guyana, în Venezuela. Șeful statului a vorbit la un miting de mii de oameni în onoarea Zilei Fidelității și a sprijinirii planului de acțiune Essequiba, care a fost difuzat pe toate canalele de televiziune din Venezuela. Ziua loialității față de președintele venezuelean Hugo Chavez este sărbătorită pe 8 decembrie, când în urmă cu 11 ani, înainte de a pleca la tratament în Cuba, l-a numit public pe Nicolas Maduro drept succesor al său și a cerut să-l voteze la alegerile prezidențiale.

Primul decret pe care președintele l-a semnat și anunțat la miting a fost „Decretul privind numirea cetățeanului Alexis Rodriguez Cabello ca unic lider al statului Guyana-Essequiba, un nou stat”. El a subliniat că acest decret va asigura dezvoltarea socială pentru locuitorii statului. Maduro a mai spus că un birou pentru eliberarea cărților de identitate venezuelene va începe să funcționeze sâmbătă în satul Tumeremo.

Președintele a semnat un decret de înființare a unei Comisii Naționale pentru Nivelul Înalt de Protecție a Essequiba, prezidată de Vicepreședintele Executiv al Venezuelei, Delcy Rodriguez, cu participarea „tuturor sectoarelor vieții politice, sociale, economice, religioase ale țării.”

Al treilea decret oficial stabilește o nouă hartă geografică completă a Venezuelei, a anunțat președintele și a arătat-o ​​participanților la miting. „Trebuie să o livrăm tuturor școlilor, liceelor, caselor noastre și să o plasăm într-un loc vizibil”, a subliniat Maduro.

Președintele a semnat un decret pentru a crea imediat divizii ale companiei de stat de petrol și gaze PDVSA - PDVSA Esequiba, Corporația Venezueleană din Guyana CVG - CVG Esequiba și „începe să elibereze licențe pentru producția de petrol, gaze și minerale pe întreg teritoriul nostru”.

Maduro a anunțat, adresându-se forțelor armate bolivariane, generalilor, amiralilor și ministrului apărării Vladimir Padrino Lopez, un decret de creare a unei noi zone de apărare integrală Guyana-Essequiba. El a anunțat, de asemenea, un decret pentru protejarea mediului și crearea de parcuri naționale pe teritoriul Guyana-Essequiba.

Cer binecuvântarea cerului și sprijinul deplin al poporului, al Forțelor Armate Bolivariane, pentru a aborda în pace marele obiectiv ca Venezuela să rămână cu granițele neatinse”, a declarat președintele.

Guyana-Essequibo

Adunarea Națională (Parlamentul) Venezuelei a adoptat pe 6 decembrie în unanimitate, în primă lectură, Legea organică pentru integrarea Guyanei-Essequibo în Venezuela, pe baza rezultatelor referendumului consultativ din 3 decembrie. Proiectul de lege ar crea un al 24-lea stat, Guyana-Essequiba, pe un teritoriu disputat cu Guyana.

Disputa dintre Venezuela și Guyana cu privire la proprietatea asupra teritoriului cu o suprafață de 159,5 mii de kilometri pătrați la vest de râul Essequiba se desfășoară de mai bine de 100 de ani. Guyana-Essequibo reprezintă mai mult de două treimi din Guyana și găzduiește 283 de mii de oameni din cei 800 de mii care constituie populație totală a țării. Conflictul teritorial a escaladat din cauza descoperirii în 2015 a câmpurilor petroliere care conțin cel puțin 10 miliarde de barili de petrol și a acordării de către Guyana a unei concesiuni petroliere offshore către ExxonMobil, ale căror limite nu sunt delimitate.

În aprilie, Curtea Internațională de Justiție a declarat acceptabilă pentru examinare pretenția Guyanei împotriva Venezuelei de a delimita granița dintre ele, pe baza unei hotărâri arbitrale susținute la Paris în 1899, în care, sub presiunea Marii Britanii, 90% din teritoriul în litigiu. a fost transferat în colonia sa - Guyana Britanică. Venezuela, care consideră Guyana-Essequiba drept teritoriu său legitim, crede că acest conflict nu este supus jurisdicției Curții Internaționale de Justiție și insistă asupra delimitării granițelor prin negocieri directe cu Guyana, așa cum se prevede în Acordul de la Geneva din 1966.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat