MAE: Celula de criză analizează informația despre mesajul referitor la cetățeanul român răpit în Burkina Faso

MAE: Celula de criză analizează informația despre mesajul referitor la cetățeanul român răpit în Burkina Faso

Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso analizează știrea de presă cu privire la mesajul audio referitor la cetățeanul român, informează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

"Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după răpire, verifică în regim de urgență veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criză interinstituțională convocată de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanență pentru gestionarea situației", precizează MAE.

Conform comunicatului, împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile și gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naționale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român.

"Fiecare instituție acționează cu instrumentele și metodele specifice de acțiune, conform competențelor stabilite prin metodologia aprobată de CSAT. De asemenea, Celula de criză interinstituțională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaționali ai României", a punctat Ministerul român de Externe.

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunțat că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, și care a fost difuzat luni seară de agenția mauritană Al-Akhbar, relatează AFP.

Afirmând că vorbește în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări în limba arabă "face apel la Guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grup".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-și elibera cetățeanul", se mai menționează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureștiul, notează AFP.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!