MAE, după ce Rogozin a survolat România: Sancțiunile UE nu se aplică persoanelor care călătoresc la bordul curselor regulate

MAE, după ce Rogozin a survolat România: Sancțiunile UE nu se aplică persoanelor care călătoresc la bordul curselor regulate

Regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeană nu interzice survolul spațiului aerian al statelor membre de către persoane aflate în aeronave care efectuează curse regulate, precizează Ministerul Afacerilor Externe după că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a survolat, vineri, spațiul aerian al României în drum către Budapesta.

Rogozin se află pe lista demnitarilor ruși împotriva cărora UE a impus sancțiuni, printre care și interdicția de a intra în spațiul aerian al UE.

"Regimul sancționator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei nu interzice survolul prin spațiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancțiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancțiuni ar fi contrară dreptului internațional public, în mod deosebit dispozițiilor Convenției privind aviația civilă internațională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944", adaugă MAE.

După cum afirmă sursa menționată, "în situația semnalată nu se aplică regimul de sancțiuni instituit la nivelul UE, cursa Aeroflot fiind o cursă civilă, regulată".

Vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunțat că avionul în care se afla nu a putut ateriza pe aeroportul din Chișinău din cauza ceței și a fost redirecționat spre Budapesta, prin România, informează RIA Novosti.

La Chișinău, Rogozin urma să ia parte la ceremonia de învestire a președintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit informației de pe site-ul aeroportului din Chișinău, airport.md , cursa SU 1846 ce urma să aterizeze în capitala Republicii Moldova la ora 10,55 a fost redirecționată spre Budapesta, în Ungaria. Conform situației de la ora 12,00 de pe site-ul www.flightradar24.com , avionul companiei ruse Aeroflot a încheiat traversarea spațiul românesc și a intrat în spațiul aerian ungar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria