MAE, după ce Rogozin a survolat România: Sancțiunile UE nu se aplică persoanelor care călătoresc la bordul curselor regulate

Regimul de sancțiuni instituit de Uniunea Europeană nu interzice survolul spațiului aerian al statelor membre de către persoane aflate în aeronave care efectuează curse regulate, precizează Ministerul Afacerilor Externe după că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a survolat, vineri, spațiul aerian al României în drum către Budapesta.

Rogozin se află pe lista demnitarilor ruși împotriva cărora UE a impus sancțiuni, printre care și interdicția de a intra în spațiul aerian al UE.

"Regimul sancționator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei nu interzice survolul prin spațiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancțiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancțiuni ar fi contrară dreptului internațional public, în mod deosebit dispozițiilor Convenției privind aviația civilă internațională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944", adaugă MAE.

După cum afirmă sursa menționată, "în situația semnalată nu se aplică regimul de sancțiuni instituit la nivelul UE, cursa Aeroflot fiind o cursă civilă, regulată".

Vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunțat că avionul în care se afla nu a putut ateriza pe aeroportul din Chișinău din cauza ceței și a fost redirecționat spre Budapesta, prin România, informează RIA Novosti.

La Chișinău, Rogozin urma să ia parte la ceremonia de învestire a președintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit informației de pe site-ul aeroportului din Chișinău, airport.md, cursa SU 1846 ce urma să aterizeze în capitala Republicii Moldova la ora 10,55 a fost redirecționată spre Budapesta, în Ungaria. Conform situației de la ora 12,00 de pe site-ul www.flightradar24.com, avionul companiei ruse Aeroflot a încheiat traversarea spațiul românesc și a intrat în spațiul aerian ungar.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată un prădător PNL mufat la resursele statului. A și dat primul tun

2 Noua modă la Buzău / eleva cu pușcălău

3 Rareș Bogdan / „În România, dacă ești un om obișnuit și nu ai bani, cunoștințe, uși deschise la timp, mori cu z…

4 Primul șoc pentru penali! Predoiu deschide ușa reintrării SRI în lupta anticorupție

5 PNL, porcării identice cu PSD! Îți vine să vomiți când citești așa ceva!

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară