MAE și Ambasada SUA marchează 5 ani de Parteneriat Strategic; Iohannis: România - partener de încredere al Statelor Unite

MAE și Ambasada SUA marchează 5 ani de Parteneriat Strategic; Iohannis: România - partener de încredere al Statelor Unite

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada SUA la București marchează cinci ani de la adoptarea Declarației Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI cu Statele Unite ale Americii, iar președintele Klaus Iohannis apreciază că România a fost unul dintre cei mai de încredere parteneri ai Statelor Unite.

Iohannis numește această declarație "document fundamental al relației strategice dintre România și SUA".

"Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii reflectă viziunea noastră comună a unui Parteneriat Strategic 'mai extins și mai profund', ancorat în valorile euro-atlantice și în interesul pentru gestionarea riscurilor și amenințărilor comune la adresa celor două state și a securității euro-atlantice, în ansamblu", arată un comunicat al Administrației Prezidențiale transmis, marți, AGERPRES.

Declarația este, astfel, "primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, punând accent pe caracterul său 'durabil, dinamic' și 'pe termen lung'".

Angajamentul împărtășit de România și SUA pentru asigurarea securității în spațiul transatlantic a reprezentat, cu precădere în cei cinci ani de la adoptarea Declarației, un catalizator pentru abordarea comună a provocărilor globale și va rămâne, și pe viitor, un pilon esențial pentru realizarea obiectivelor noastre, apreciază președintele român.

Potrivit lui Klaus Iohannis, cooperarea bilaterală în domeniul politico-militar și de securitate a atins "un nivel deosebit de excelență, ilustrat inclusiv prin operaționalizarea proiectului strategic al Facilității de apărare împotriva rachetelor balistice din cadrul Bazei Deveselu și de implementarea măsurilor cuprinse în Inițiativa de Reasigurare Europeană, promovată de SUA".

Totodată, România și SUA vor coopera îndeaproape pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit documentului citat, concomitent cu amplificarea cooperării în domeniul politico-militar și de securitate, dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic, România și SUA acționează permanent pentru dinamizarea relațiilor economice prin creșterea volumului schimburilor comerciale și a investițiilor.

Președintele face referire și la demersurile pentru admiterea României în programul Visa Waiver.

"Trebuie totodată să continuăm să lucrăm împreună și pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, știință și inovare și în domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea României în programul Visa Waiver, având în vedere că popoarele noastre 'împărtășesc o istorie comună de legături strânse', așa cum menționează Declarația Comună", apreciază șeful statului.

"În actualul context regional, european și global complex, România — unul dintre cei mai de încredere și predictibili parteneri strategici ai SUA — va continua, alături de Statele Unite, eforturile de promovare a valorilor democratice, în susținerea împlinirii aspirațiilor pentru un viitor mai sigur, mai pașnic și mai prosper", spune președintele.

Potrivit lui Iohannis, "România este hotărâtă ca, împreună cu Statele Unite, să investească în continuare în substanța strategică a cooperării bilaterale, privind această investiție ca pe o garanție pentru modernizarea sa".

În același timp, Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada Statelor Unite în România marchează și salută împreună cea de-a cincea aniversare a semnării, la Washington, la 13 septembrie 2011, a Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA.

Declarația Comună "reprezintă un punct de referință important pentru Parteneriatul nostru strategic, stabilind cadrul pentru cooperarea și coordonarea în creștere dintre România și SUA, în vederea promovării securității, democrației, bunei-guvernări, oportunităților oferite de economia de piață și a schimburilor culturale", se menționează în declarația comună.

La 26-27 septembrie 2016 se va desfășura la Washington cea de-a cincea sesiune anuală a Dialogului Strategic bilateral și o reuniune a Task Force-ului dintre România și Statele Unite pentru implementarea Declarației Comune.

"Anticipăm o discuție substanțială, care va marca progresele realizate în cei cinci ani de la adoptarea Declarației Comune și va formula prioritățile noastre comune pentru anul următor și dincolo de acesta", apreciază reprezentanții MAE și ai Ambasadei SUA la București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro