Mafia PSD/UDMR/Statul român va plăti peste un miliard de euro despăgubiri în doar două dosare, în loc de 300 de milioane, printr-o lege inițiată de UDMR

Mafia PSD/UDMR/Statul român va plăti peste un miliard de euro despăgubiri în doar două dosare, în loc de 300 de milioane, printr-o lege inițiată de UDMR

Ordonanța de urgență prin care Guvernul Orban a amânat până anul viitor aplicarea grilelor notariale actualizate atunci când se calculează despăgubirile în cazul terenurilor și imobilelor confiscate de comuniști, lăsând astfel în vigoare grila notarială din 2013, este pe cale de a fi respinsă în regim de urgență de Parlament. Dacă OUG-ul va fi respins,  se vor aplica în continuare prevederile legii inițiate de UDMR, care a intrat în vigoare în luna martie, dezvăluie  G4Media.ro .

Prin aplicarea grilei notariale actualizate valoarea despăgubirilor care ar urma să fie plătite de ANRP crește semnificativ. Astfel, în Capitală, în doar două dosare de despăgubire în care este vizată o suprafeță de teren de 135 ha în intravilanul Municipiului București, sumele pe care trebuie să le plătească statul român foștilor proprietari cresc de la 300 de milioane de euro la peste 1 miliard de euro.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins marți ordonanța guvernului Orban care amâna până anul viitor aplicarea grilelor actualizate, urmând ca actul normativ să fie înscris pe ordinea de zi a plenului de miercuri pentru dezbatere și vot final. Camera este for decizional în acest caz, după ce Senatul a respins ordonanța săptămâna trecută.

Practic, este vorba despre OUG 72/2020, care prevede suspendarea până la 1 martie 2021 a intrării în vigoare a prevederii alineatului 6 din articolul 21 al legii 165/2013 privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Ce prevede art. 21 alin. 6 din legea 165/2013:

  • (6) Evaluarea imobilului care face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile la data emiterii deciziei de către Comisia Națională și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.

Ce prevede OUG 72/2020:

  • Articolul 1
    • Aplicarea prevederilor   21 alin. (6) din  Legea nr. 165/2013  privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 17 mai 2013, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data de 1 martie 2021.
  • Articolul 2
    • Pe perioada suspendării prevăzute la art. 1, evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a  Legii nr. 165/2013 , în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia, și se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.
  • Articolul 3
    • În situația în care grila notarială prevede valori doar pentru terenurile din categoria „curți-construcții“, iar terenul preluat în mod abuziv de stat avea o altă categorie de folosință, valoarea despăgubirilor se stabilește prin aplicarea unei reduceri de 50% din valoarea pentru terenurile „curți-construcții“.
  • Articolul 4
    • În situația în care grilele notariale sunt elaborate în moneda națională a României, leul, valoarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se actualizează cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru perioada mai 2013 – data aprobării emiterii deciziei de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor

Traseul ordonanței de urgență în Parlament

Pe 14 mai, Guvernul Orban a adoptat OUG 72/2020 prin care a amânat cu un an, până pe 1 martie 2021, a evaluării terenurilor și imobilelor confiscate de comuniști potrivit grilei notariale la zi.

Invocând ”impactul financiar negativ” asupra bugetului de stat, mai ales în contextul crizei cauzate de pandemia de coronavirus, guvernul a decis prin OUG 72 păstrarea, vreme de încă un an, a vechii grile din 2013 pentru evaluarea, în vederea despăgubirii foștilor proprietari, a imobilelor și terenurilor confiscate de comuniști.

Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul oficial pe data de 19 mai, a doua zi după ce legea inițiată de UDMR a intrat în vigoare, cu o zi înainte fiind înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Comisia juridică a Senatului, în ședința de miercurea trecută, 3 iunie, la propunerea lui Șerban Nicolae (PSD) și cu voturile senatorilor social-democrați și maghiari, a recomandat plenului respingerea ordonanței de urgență. În aceeași zi, raportul Comisiei juridice a intrat în plenul Senatului, unde a fost adoptat cu voturile PSD și UDMR. Cu alte cuvinte, OUG 72/2020 a fost respinsă.

La doar o săptămână distanță, marți – 9 iunie, viteză neobișnuită pentru Parlamentul României, ordonanța a fost discutată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și trimisă Comisiei juridice. În aceeași zi, Comisia a decis, tot cu voturile PSD și UDMR, respingerea actului normativ, urmând ca acesta să intre mâine, 10 iunie, pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot final.

  • Ce impact ar putea avea legea în București? Valoarea despăgubirilor crește într-un dosar de la 300 de milioane de euro la peste un miliard de euro

Ce efect ar avea aplicarea legii? Potrivit unei simulari realizate de ANRP la solicitarea G4Media.ro, în două dosare de despăgubire este vizată o suprafeță de teren de 135 ha în intravilanul Municipiului București, mai precis zona Băneasa – Dămăroaia (fosta moșie cu aceeași denumire), în continuarea zonei Romexpo.

Valoarea despăguburilor ar crește de la 300 de milioane de euro, la care erau evaluate terenurile pe legea veche – potrivit grilei notariale din 2013, la peste un miliard de de euro, prin aplicarea grilelor notariale actualizate.

În ambele dosare există hotărâri judecătorești prin care instanțele au stabilit calitatea de persoană îndreptățită și întinderea dreptului de proprietate în contradictoriu cu Primăria Municipiului București, respectiv Comisia locală Sector 1 și Prefectura București.

Potrivit actelor din dosarele de despăgubire, majoritatea terenului avea, la momentul preluării abuzive de către stat, categoria de teren arabil.

Conform prevederilor Legii nr. 165/2013, stabilirea valorii finale a despăgubirilor se face prin aplicarea grilei notariale din anul 2013, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului și a categoriei de folosință la data preluării acestuia.

În practică, potrivit legislației în vigoare, grilele notariale prevăd unele corecții pentru categoria de terenuri, altele decât cele curți / construcții.

În cazul grilei notariale pentru Municipiul București, la valoarea terenului ocupat din zona în care se află imobilul se aplică o corecție de 0.5.

Astfel că, evaluarea celor două dosare de despăgubire este:

  • 1.343.459 mp x 438 euro/mp (zona 34-A1) x 0.5 = 294.217.521 euro.

Potrivit Legii nr. 22/2020, intrată în vigoare la data de 18 martie 2020 (inițiativa UDMR), stabilirea valorii finale a despăgubirilor se face prin aplicarea grilei notariale de la momentul emiterii deciziei, fără referire la categoria de folosință a imobilului de la momentul preluării.

În aceste condiții, raportându-ne la grila notarială din anul 2020, fără a mai ține cont de faptul că terenul avea categoria de arabil la momentul preluării, evaluarea celor două dosare de despăgubire ar fi de:

  • 1.343.459 mp x 773 euro/mp (Zona 34-A1) = 1.038.493.807 euro.

Context

Legea pe baza căreia se calculează despăgubirile acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a fost modificată în luna februarie prin inițiativa a 14 parlamentari de la UDMR. Noile reguli au intrat în vigoare la sfârștiul lunii martie, modificările fiind promulgate și publicate în Monitorul Oficial.

Guvernul Orban a intervenit însă printr-un OUG care suspendă aplicarea legii până anul viitor, însă ordonanța este pe cale să fie respinsă miercuri în Parlament, ceea ce înseamnă că se va aplica legea inițiată de UDMR.

Astfel, calculul despăgubirilor nu se va mai baza pe grilele notariale din 2013, ci pe grilele notariale actualizate. În cele mai multe cazuri, prețurile terenurilor au crescut, deși sunt unele orașe, mai puține, în care prețurile au scăzut. Din acest motiv, ANRP a anunțat în luna martie că, deși a pregătit peste 300 de dosare de despăgubire pentru a doua ședință din luna martie, marea majoritate a acestora vor trebui amânate.

ANRP a atras atenția, într-un  răspuns pentru G4Media.ro  transmis la sfârșitul lunii martie, că impactul bugetar creat prin modificarea legii nr 165/2013 nu este cunoscut la acest moment, ”dar cu certitudine suma necesară plății despăgubirilor va fi considerabil mai mare”.

De pildă, dacă la Craiova maximul valoric era pe grila din 2013 de 740 lei/mp pentru teren situat în zona A, pe noile grile notariale se ajunge în prezent la 3.200 lei/mp. La București, de la maximul valoric de 994 euro/mp pentru teren liber, situat în zona Floreasca, Primăverii, Aviației, se ajunge în prezent la 1.462 euro/mp. La Cluj Napoca: de la maximul valoric de 1.020 lei/mp pentru un teren având până la 500 mp, situat în centru, se ajunge în prezent la 1.700 lei/mp.

ANRP a mai arătat, într-un răspuns transmis redacției G4Media.ro în luna martie, că în grilele aferente anului 2020 se modifică substanțial și valoarea de despăgubire pentru terenurile agricole.

”În București, pentru un astfel de teren, potrivit grilei din 2013, se acorda jumătate din valoarea pentru terenul „curți – construcții”, iar acum se acordă 85%. O modificare importantă a valorii de despăgubire rezidă și din atragerea în intravilan, după anul 2013, a unor suprafețe de teren la nivelul multor localități”, se arată în răspunsul ANRP.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”