MAFIE! Larisa Popa, martor-cheie în „Dosarul Vâlcov”, cea cu galeria Raphael, numită director la Telecomunicații CFR SA! Este și consilieră la Ministerul Agriculturii!!!

MAFIE! Larisa Popa, martor-cheie în „Dosarul Vâlcov”, cea cu galeria Raphael, numită director la Telecomunicații CFR SA! Este și consilieră la Ministerul Agriculturii!!!

Fraților, e Mafie pe față! Slătineanca Larisa Maria Popa (30 de ani), martor-cheie într-unul dintre dosarele în care fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov este judecat pentru fapte de corupție, a fost numită, la finalul lunii iunie, în funcția de administrator provizoriu al companiei Telecomunicații CFR SA, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, dezvăluie  PressOne .

În același timp, Larisa Popa figurează pe site-ul Ministerului Agriculturii drept consilier personal al secretarului de stat Alexandru-Dănuț Potor. Contactat de PressOne, Potor a răspuns că ea nu a dat concurs pentru post, ci a fost selectată chiar de el.

Larisa Popa a devenit cunoscută în 2011, când a câștigat titlul de Miss Universe Romania. Înainte de a obține cele două posturi, ea a fost angajata unui centru de înfrumusețare.

Larisa Maria Popa, martor-cheie în "Dosarul Vâlcov"

Larisa Maria Popa a fost citată ca martor în dosarul penal în care fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov este acuzat că ar fi încercat să mascheze – prin achiziționarea de opere de artă – mita primită de la omul de afaceri Theodor Berna.

Motivul citării este calitatea ei de proprietar al Galeriei de artă Raphael, despre care procurorii susțin că ar fi fost deținută, indirect, de către Darius Vâlcov.

În luna mai, PressOne a consultat acest dosar, aflat pe rolul Înaltei Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), și v-a prezentat rechizitoriul, dar și mărturii din instanță.

Absolventă a unei școli sanitare și, apoi, a Facultății de Marketing din cadrul Universității "Spiru Haret", Larisa Maria Popa a înființat Galeria Raphael în 2013. Sediul galeriei se află pe strada Stockholm, într-una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei.

Ea a declarat că a plătit chiria de 500 de euro pentru acest spațiu cu sprijinul unui om de afaceri care apare și el în dosarul Vâlcov, Andrei Ovidiu Ramba.

În cursul procesului, Larisa Popa a negat că Vâlcov ar fi fost amestecat în afacerea cu galeria de artă. Ea a afirmat că același Ramba i-ar fi dat tablourile spre păstrare. În fața instanței, ea l-a acuzat pe procurorul de caz că i-ar fi trunchiat declarațiile din cursul urmăririi penale, mai exact partea în care spune că nu crede "că Darius Vâlcov ar fi fost implicat". 

La 10 zile după ce PressOne a relatat acest caz pe larg, Larisa Maria Popa a fost angajată la Ministerul Agriculturii.

Două funcții, ministere diferite

Declarația de avere a Larisei Maria Popa, postată pe site-ul Ministerului Agriculturii, relevă faptul că, înainte de a fi angajată consilier personal la cabinetul secretarului de stat Alexandru-Dănuț Potor, ea a lucrat la două firme deținute de același patron: un centru de înfrumusețare și o firmă care avea ca obiect de activitate "intermedieri în comerțul cu produse diverse". 

Contactat de PressOne, secretarul de stat Alexandru-Dănuț Potor a răspuns că Larisa Maria Popa nu a dat concurs pe post, fiind selectată de el, personal.

Apoi ne-a spus că nu mai poate vorbi pentru că este într-o ședință și a promis că va reveni cu un telefon.

Apelat în aceeași zi de PressOne, Potor nu a mai răspuns. A doua zi, și-a închis telefonul.

Larisa Maria Popa figurează în continuare drept unic asociat și administrator la Galeria Raphael.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, galeria a fost mutată recent din strada Stockholm într-un apartament aflat într-o zonă mai puțin scumpă a Capitalei.
 
Membru AGA: "Mandatul vine de la Ministerul Transporturilor"

Și mai stranie este numirea Larisei Maria Popa în funcția de membru în Consiliul de Administrație al companiei Telecomunicații CFR SA, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Potrivit informațiilor de pe site-ul tccfr.ro – pagina oficială a Telecomunicații CFR SA –, societatea a fost înființată prin Hotărârea de Guvern nr. 706/2002, semnată de premierul Adrian Năstase și contrasemnată de ministrul Transporturilor Ion Șelaru.

Prin HG nr. 251/2012, compania a intrat în subordinea Ministerului Transporturilor.

Principalul său obiect de activitate îl reprezintă "activități de comunicații prin rețele în cablu", care se referă la "operarea rețelei de telecomunicații feroviare și furnizarea de servicii de telecomunicații pentru siguranța circulației trenurilor și exploatare feroviară".

Potrivit Hotărârii nr. 13 din 20 iunie 2017 a Ministerului Transporturilor și a Companiei Naționale de Căi Ferate "CFR SA", Larisa Maria Popa a fost desemnată administrator provizoriu al societății de către cei trei membri ai Adunării Generale a Acționarilor (AGA): Iulian Măntescu, Eugen Marin și Florian Frăsineanu.

Numirea ei s-a produs după expirarea mandatului provizoriu de membru al CA deținut de Lavinia Iurcu, reprezentant al Ministerului Transporturilor numit în decembrie 2016.

Am contactat Telecomunicații CFR SA pentru a afla cum s-a produs această numire și pentru a lua legătura cu Larisa Maria Popa. Un reprezentant al companiei ne-a răspuns că persoana desemnată să se ocupe de relația cu presa este în concediu. Nu deținea datele de contact ale Larisei Maria Popa și ne-a sugerat să revenim săptămâna viitoare, pentru o nouă discuție.

Am reușit, totuși, să luăm legătura cu unul dintre membrii AGA, Iulian Măntescu. Acesta a refuzat să ne dea detalii, dar a precizat că "mandatul" pentru numirea Larisei Maria Popa în funcția de administrator provizoriu "vine de la Ministerul Transporturilor".

Am contactat telefonic Direcția de Comunicare din minister – nu a răspuns nimeni. Apoi, am adresat o cerere în baza Legii nr. 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, la care nu am primit răspuns până la publicarea acestui articol.

Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe 2017, Telecomunicații CFR estimează venituri de 55.494.000 de lei și un profit de 345.000 de lei.

Legea 111/2016, prin care a fost modificată OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice – menționată și în documentul de față –, stipulează, la articolul 5, că membrii Consiliului de Administrație sunt:

– "un reprezentant din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, licențiat în științe economice sau juridice și cu experiență în domeniul economic contabilitate (...) de cel puțin 5 ani de la data obținerii diplomei de studii superioare";

– "un reprezentant al autorității publice tutelare" – în acest caz, Ministerul Transporturilor –, căruia i se cere, de asemenea, să aibă 5 ani de experiență în domeniul de activitate al societății;

– "1-5 persoane cu experiență în administrarea sau managementul unor regii autonome sau societăți, inclusiv societăți din sectorul privat".

Tehnic vorbind, numirea Larisei Maria Popa se încadrează în condițiile stipulate în ultimul alineat, pentru că are experiență de 4 ani în administrarea unei societăți private. După cum se vede, acest alineat nu mai prevede minimum 5 ani de experiență.

Din informațiile noastre, singura societate privată administrată de Larisa Popa a fost chiar Galeria Raphael, care însă, potrivit dosarului aflat pe rolul ÎCCJ, nu a avut activitate.

De altfel, niciun capitol din experiența profesională a Larisei Popa – de asociat al galeriei sau de angajată a unui centru de frumusețe – nu are vreo legătură cu domeniul de activitate al companiei de stat Telecomunicații CFR.

Potrivit Legii privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (articolul 9, alineatul 2), Consiliul de Administrație are, printre altele, următoarele obligații:

"– numește și revocă directorii și stabilește remunerația acestora,

– analizează planul de administrare elaborat în colaborare cu directorii,

– negociază indicatorii de performanță financiari și nefinanciari cu autoritatea publică tutelară,

– asigură integritatea și funcționalitatea sistemelor de raportare contabilă și financiară, precum și realizarea planificării financiare,

– verifică funcționarea sistemului de control intern si managerial,

– monitorizează și evaluează performanțele directorilor ș.a.m.d.".Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

4 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!