MAI: Exercițiul SEISM 2016, la final

MAI: Exercițiul SEISM 2016, la final

Risc Seismic

Modul de lucru în sistem integrat, între autoritățile centrale și cele județene și locale, trebuie întărit și este nevoie ca fiecare reprezentant să își cunoască atribuțiile legale și să acționeze atunci când intervenția sa este necesară. Aceasta este principala constatare în urma exercițiului "SEISM 2016", care s-a încheiat miercuri, la ora 14,30.

* Exercițiu 'SEISM 2016': 4.150 persoane rănite, 1.537 decedate, 2.750 sinistrate

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, transmis AGERPRES, se impune, totodată, îmbunătățirea calității documentelor interne și operative (ordine de acțiune, planuri, informări, ordine prestabilite și adaptate scenariilor), iar registrul național de capabilități trebuie actualizat periodic (în timp real), la fiecare modificare survenită.

Cât privește desfășurarea exercițiului, sursa citată subliniază că este nevoie de o mai bună coordonare între acțiunile de căutare-salvare și acțiunile ce vizează ajutorarea persoanelor sinistrate (adăpost, apă, igienă, hrană, refacere utilități).

Conform comunicatului, în cadrul exercițiului nu au fost identificate mecanismele optime pentru alocarea imediată a resurselor necesare ajutorării sinistraților (medicamente, hrană și alte materiale necesare primului ajutor).

De asemenea, se impune simplificarea procedurilor de luare a deciziilor în cazul calamităților majore, în ceea ce privește aspectele legate de rechiziții, accesarea unor resurse materiale și financiare suplimentare, reducerea nivelului deciziei (multe dintre deciziile necesare alocării resurselor trebuie validate de prim-ministru și ulterior introduse într-o Hotărâre de Guvern).

Referitor la partea medicală, comunicarea cu serviciile de ambulanță județene și spitalele s-a dovedit deficitară în unele situații. Scopul exercițiului, prevederile de plan roșu și plan alb nu sunt cunoscute în totalitate de către toți cei implicați. Nu s-a putut verifica punerea în aplicare a planului alb la nivelul spitalelor, chiar dacă acestea, în mare parte, le-au activat conform procedurilor prevăzute, precizează MAI.

Referitor la tehnica de intervenție, MAI a constatat că trebuie continuată dotarea unităților cu tehnică performantă de intervenție (achiziția de mașini pentru transportul personalului, echipamente de căutare-salvare), dezvoltarea/ modernizarea rețelei de comunicații și tehnologia informațiilor, nevoia de asigurare a transportului personalului, prin intermediul operatorilor economici de profil, aspect ce presupune costuri suplimentare, precum și posibilitatea limitată de preparare a hranei pentru echipele de intervenție (în 90% dintre situații, aceasta lipsește). De asemenea, MAI a mai constatat o capacitate insuficientă de cazare în corturi încălzite, de îmbăiere și asigurare a posibilității schimbării echipamentului, precizând că pe viitor vor fi achiziționate tabere cu capacitate de cazare pentru personalul propriu și pentru sinistrați, la standarde ridicate.

MAI a identificat puncte slabe și în ceea ce privește comunicarea și informarea publică, consolidarea canalelor de comunicare directă cu cetățenii constituind o prioritate, dar și gestionarea unor linii telefonice destinate aparținătorilor — într-o situație reală se impune operaționalizarea unor astfel de linii telefonice în cadrul unui centru distinct de zona de media. Fiind însă parte a comunicării publice, aceste centre presupun resurse alocate din timp — existența unor linii deja activate, care în caz de nevoie să fie doar operaționalizate — operatori pentru telefoane, psihologi pentru prefigurarea mesajelor, asigurarea continuității acestui serviciu 24/24.

Totodată, se impune asigurarea zonelor de presă la fața locului unde se intervine pentru o perioadă mai mare de timp — misiunile de căutare-salvare pot presupune perioade mari de timp, iar în acele zone vor trebui asigurate zone destinate mass-media. MAI a mai constatat că infrastructura existentă la Centrul operațional de la Ciolpani pentru echipa de comunicare este insuficientă comparativ cu necesitățile unei astfel de situații — o singură cameră cu numai 3 birouri și 3 calculatoare. Centrul de presă din Ciolpani nu oferă dotarea solicitată de mass-media: rețea wireless, calculatoare, televizoare. Aceste obiecțiuni au fost formulate de jurnaliștii prezenți la activitate.

AGERPRES

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…