Mai multe unelte străvechi descoperite în India ar rescrie istoria migraţiei Homo sapiens în afara Africa

Mai multe unelte străvechi din piatră, descoperite recent în India, sugerează că Homo sapiens ar fi migrat din Africa mult mai devreme decât se credea, conform unui studiu publicat joi, citat de DPA.

Cercetarea se bazează pe examinarea a 7.200 de artefacte din piatră, colectate din situl arheologic Attirampakkam, aflat la circa 60 de kilometri de Chennai, capitala statului Tamil Nadu din sud-estul Indiei.

Uneltele descoperite au fost realizate în urmă cu 385.000 - 172.000 de ani, potrivit echipei de cercetători din India şi Franţa, fapt ce dovedeşte un debut mai timpuriu al Paleoliticului de mijloc în India, fază despre care se credea că ar fi început în urmă cu aproximativ 125.000 de ani.

Această descoperire ar putea duce la reexaminarea migraţiei timpurii a oamenilor în afara Africii, au notat oamenii de ştiinţă.

Cele mai vechi fosile de Homo sapiens sugerează că specia a apărut în Africa în urmă cu cel puţin 300.000 de ani. Ulterior, strămoşii noştri au părăsit această zonă şi au colonizat alte regiuni de pe glob, însă părerile cercetătorilor cu privire la momentul şi modul în care acest lucru s-a petrecut sunt împărţite.

De asemenea, experţii nu ştiu cu certitudine dacă migraţia a avut loc sub forma unei dispersii într-un singur val sau în mai multe. Însă, majoritatea oamenilor de ştiinţă este de părere că au existat mai multe episoade de dispersie în afara Africii, doar unele dintre acestea fiind încununate de succes.

Descoperirea recentă într-o peşteră din Israel a unei mandibule fosilizate sugerează că strămoşii noştri au părăsit Africa încă de acum circa 180.000 de ani. Această reuşită arheologică raportată săptămâna trecută dă înapoi ceasul istoriei omului cu cel puţin 50.000 de ani, potrivit cercetătorilor. Anterior, majoritatea antropologilor a ajuns la concluzia că omul modern a evoluat în Africa în urmă cu circa 160.000-200.000 de ani şi a început să migreze în afara acestui continent acum aproximativ 100.000 de ani.

Însă, descoperirea făcută în India, publicată în jurnalul ştiinţific Nature, sugerează că migraţia ar fi putut avea loc mai devreme de această dată.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări