Mai mulţi bani de la UE pentru Republica Moldova

Mai mulţi bani de la UE pentru Republica Moldova

UE va spori asistența macro-financiară pentru Republica Moldova până la 295 de milioane de euro. Anunţul a fost făcut prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, care, în timpul vizitei sale la Chișinău, a avut o întrevedere cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

Premierul Danemarcei a avut o întrevedere cu președinta Republicii Moldova. FOTO: Facebook.com

,,Consecințele (n.r.-războiului rus în Ucraina), în primul rând, asupra prețurilor pentru gaz și electricitate. Livrarea gazului și electricității sunt foarte clare și reprezintă o mare provocare pentru dumneavoastră, dar și pentru noi toți. Noi, în cadrul Uniunii Europene, lucrăm mult pentru a ușura această povară și noi, categoric, suntem determinați să sporim această asistență macro-financiară pentru Republica Moldova la suma de 295 de milioane de euro”, a afirmat premierul Danemarcei.

Mai exact, asistența macro-financiară acordată Republicii Moldova va spori cu până la 145 de milioane de euro, iar suma totală va ajunge la 295 milioane de euro. Banii sunt meniți să sprijine țara afectată grav de consecințele războiului Rusiei contra Ucraina, dar și de criza energetică de proporții. De asemenea, prim-ministrul de la Copenhaga a menționat că, în ciuda condițiilor dificile din anul trecut, Republica Moldova, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a reușit să păstreze democrația puternică.

,,Moldova este un partener și un prieten important al Danemarcei. Noi credem în familia europeană și suntem fericiți să fim alături de dumneavoastră, iar în afara de asta, suntem foarte bucuroși pentru faptul că ați obținut în iunie anul trecut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și vă vom oferi tot sprijinul în continuare”, a mai spus Mette Frederiksen.

Maia Sandu: Putem supraviețui ca o țară democratică doar aderând la UE

La rândul său, președinta, Maia Sandu, a reamintit că, în 2022, Republica Moldova a fost calificată drept un punct luminos pe harta Europei în cadrul raportului global privind starea democrației și a urcat cu 49 de poziții în clasamentul libertății presei.

,,Sunt sigură că vizita dumneavoastră va da un impuls nou colaborării dintre țările noastre. Trecem cu toții printr-o perioadă grea marcată de războiul rus în Ucraina, de consecințele economice ale războiului și de criza energetică. În pofida greutăților, Moldova continuă să meargă pe calea consolidării democrației”, a declarat Maia Sandu.

Iar acum, mai spune liderul de la Chișinău, statul ,,luptă pentru a-și apără pacea, democrația și libertatea pentru consolidarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației, dar un stat democratic nu poate rezista de sine stătător în regiunea noastră dominată de război și de interesele Rusiei. Putem supraviețui, aici, ca o țară democratică doar aderând la Uniunea Europeană”.

Șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a avut o scurtă oprire în Republica Moldova, în cadrul vizitei sale în Ucraina. Luni, la Kiev, ea s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

image

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?