Mai mulți muncitori ai centralei nucleare de la Fukushima, trimiși la spital după ce au fost stropiți cu apă contaminată

Mai mulți muncitori ai centralei nucleare de la Fukushima, trimiși la spital după ce au fost stropiți cu apă contaminată

Patru muncitori de la centrala nucleară de la Fukushima au fost stropiți cu apă care conținea materiale radioactive, iar doi dintre ei au fost duși la spital ca măsură de precauție, potrivit operatorului centralei, relatează The Guardian.

Centrala nucleară de la Fukushima. FOTO: EPA-EFE

Incidentul, care a avut loc miercuri, evidențiază pericolele cu care se confruntă încă Japonia în procesul de dezafectare a centralei. Reactorul a fost scos din funcțiune de un tsunami imens în 2011, în cel mai grav dezastru atomic din lume de la Cernobîl, în 1986.

Cinci muncitori curățau țevile de la sistemul de filtrare a apelor uzate pentru a fi eliberate în mare, când doi dintre ei au fost stropiți după ce un furtun s-a desprins accidental, potrivit unui purtător de cuvânt al operatorului Tepco.

Alte două persoane au fost contaminate când curățau scurgerea, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Nivelul de radiații la cei doi bărbați spitalizați a fost de cel puțin 4 becquereli pe centimetru pătrat, prag considerat sigur.

„Ni s-a spus că starea celor doi muncitori spitalizați este stabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tepco.

Tepco a precizat că ambii vor rămâne în spital timp de „aproximativ două săptămâni” pentru examene de control și că societatea analizează modul în care s-a produs accidentul, revizuind în același timp măsurile pentru a preveni repetarea acestuia.

Incidentul a avut loc la câteva zile după ce Tepco a finalizat eliberarea unui al doilea lot de apă uzată de la centrală și în timp ce inspectorii Națiunilor Unite au vizitat instalația pentru o evaluare a siguranței.

Tepco a început să pompeze peste 1 milion de tone de apă în mare la 24 august, atrăgând critici din partea Chinei și a comunităților locale de pescari, îngrijorate de daunele aduse calității capturilor lor. Apa este tratată pentru a elimina majoritatea substanțelor radioactive, dar conține tritiu, un izotop al hidrogenului care nu poate fi separat cu ușurință din apă.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică susține opinia Tokyo că apa eliberată este inofensivă.

Însă China și Rusia au criticat eliberarea și au interzis importurile de fructe de mare japoneze.

Eliberarea apei, echivalentă cu 540 de bazine olimpice de înot, este menită să elibereze spațiu pentru sarcina mult mai periculoasă de îndepărtare a combustibilului radioactiv și a molozului din cele trei reactoare afectate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?