Mai mulți soldați israelieni, suspendați pentru că s-au filmat în timp ce ironizau prizonieri palestinieni

Mai mulți soldați israelieni, suspendați pentru că s-au filmat în timp ce ironizau prizonieri palestinieni

Armata israeliană a suspendat mai mulți soldați care s-au filmat cu prizonieri palestinieni, puși în poziții degradante. Militarii israelieni erau într-o casă din orașul Jenin din Cisiordania și glumeau pe seama palestinienilor, care erau legați la ochi și imobilizați. Filmarea vine după o alta în care soldații israelieni devastau locuințe ale palestinienilor si distrugeau ajutoare umanitare.

Foto Profimedia (arhivă)

Pe de altă parte, armata israeliană a anunțat marți că a deschis o anchetă privind moartea în detenție a mai multor palestinieni arestați în Fâșia Gaza de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit AFP.

Palestinienii erau deținuți la baza militară de la Sde Teiman, în apropiere de Beersheva (sud), unde fuseseră transferați după ce fuseseră arestați împreună cu alte sute de persoane, potrivit cotidianului israelian „Haaretz“.

În această tabără, deținuții „sunt legați la ochi și încătușați în cea mai mare parte a timpului, iar luminile sunt lăsate aprinse toată noaptea”, a precizat ziarul.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru AFP că o anchetă privind „moartea unor teroriști în centrele de detenție militare” este în curs de desfășurare, fără a preciza numărul de deținuți implicați sau circumstanțele morții lor.

„Deținuții arestați în timpul operațiunilor FDI în Fâșia Gaza sunt încarcerați în conformitate cu legea din 2002 privind detenția combatanților ilegali, fiind suspectați de implicare în activități teroriste”, a subliniat el.

Deținuții pentru care orice suspiciune a fost exclusă „sunt returnați în Fâșia Gaza”, în timp ce ceilalți sunt predați administrației închisorii.

Armata israeliană a fost puternic criticată săptămâna trecută după difuzarea unor imagini cu zeci de palestinieni arestați în Fâșia Gaza și aflați în custodia soldaților israelieni. Aceștia sunt în lenjerie intimă, legați la ochi, cu mâinile încătușate, așezați sau îngenuncheați pe o stradă din Gaza sau pe un dig de nisip.

La începutul lunii decembrie, armata a raportat că „500 de teroriști” au fost arestați în Fâșia Gaza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”