Mai poate sluga PSD Dana Gîrbovan să îşi retragă demisia din magistratură? Explicațiile juriștilor

Mai poate sluga PSD Dana Gîrbovan să îşi retragă demisia din magistratură? Explicațiile juriștilor

Părerile specialiştilor în Drept sunt împărţite în cazul deciziei anunţate de Dana Gîrbovan de a-şi retrage demisia înaintată Consiliului Superior al Magistraturii în momentul în care a fost propusă de PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Juriştilor consultați de  G4Media.ro consideră însă în unanimitate că judecătoarea Gârbovan și-a compromis imaginea, acceptând propunerea premierului Viorica Dăncilă.

Dana Gîrbovan nu mai poate fi primită în magistratură pentru că, dacă se consideră că încă era judecător în momentul în care propunerea de ministru a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis, este afectat principiul separației puterilor în stat.

Asta înseamnă că Gîrbovan făcea parte și din puterea judecătoreacă si din cea executivă, a declarat pentru G4Media.ro un judecător care doreşte să îşi păstreze anonimatul. Aceeaşi opinie a fost lansată pe pagina sa de facebook şi de magistratul Cristi Danileţ.

„Răsalaltaieri erai magistrat și spuneai ca vrei separare de politic, alaltăieri se dovedește ca negociai chiar tu un post politic, ieri demisionezi din magistratura, dar Președintele țării încă nu apuca sa emită decretul de eliberare din funcție sau acesta încă nu e publicat în M.Of, azi nu ești numit în acea funcție politica așa că revii asupra demisiei, mâine redevii magistrat independent la fel ca înainte și președinte la asociația cu 10 membri pentru care televiziunile condamnaților politic ți se adresează cu ‘șefa judecatorilor’. Cred ca este un curent dâmbovițean numit ‘independenta justiției de tip nou’.”

Sunt însă şi specialişti care consideră că raportat la legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii îi poate retrage Danei Gîrbovan demisia, în condiţiile în care decretul de revocare nu a fost semnat de şefului statului.

„Dacă vorbim din punct de vedere juridic, judecătorului nu poate să îi înceteze funcţia doar prin demisia de care ia act Consiliul Superior al Magistraturii. Orice demisie este retractabilă până la semnarea decretului de către Preşedinte.” a explicat avocatul Toni Neacşu.

Ce spune legea:

Art. 65.
(1) Judecătorii și procurorii sunt eliberați din funcție în următoarele cazuri
a) demisie;
b) pensionare, potrivit legii;
c) transfer într-o altă funcție, în condițiile legii;
d) incapacitate profesională;
e) ca sancțiune disciplinară;
f) condamnarea definitivă a judecătorului sau procurorului pentru o infracțiune;
g) încălcarea dispozițiilor art. 7;
h) nepromovarea examenului prevăzut la art. 33 alin. (14)
i) neîndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a), c) și e)
(2) Eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor se dispune prin decret al Președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Acelaşi raţionament a fost explicat pentru G4Media.ro şi de un alt înalt judecător care nu a vrut să îşi dezvăluie identitatea.

”Data eliberării din funcție este data prevăzută în decret sau, în lipsa acesteia, data publicării decretului în Monitorul Oficial. Tocmai pentru că demisia este un act unilateral, pana la eliberarea din funcție se poate reveni. Se aplica principiile din Codul muncii. E legal, dar imoral”, a explicat judecătorul pentru G4Media.ro

Marele semn de întrebare rămâne dacă preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, considerată apropiată de Dana Gîrbovan, a trimis sau nu decizia Secţiei pentru Judecători, prin care s-a aprobat demisia lui Gîrbovan.

Potrivit informaţiilor jurnaliştilor de la romania.europaliberă.org, acest document nu ar fi ajuns la Palatul Cotroceni şi prin urmare Klaus Iohannis nu putea semna decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Danei Gîrbovan.

G4Media.ro a cerut un punct de vedere Consiliului Superior al Magistraturii pe acest subiect, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.

În CSM a mai existat un caz al unei judecătoare care a demisionat, apoi a revenit asupra demisiei din magistratură, înainte însă ca Secția pentru Judecători să îi ia act de solicitarea sa.

În cazul altor doi magistraţi care au preluat funcţia de ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru şi Robert Cazanciuc, ambii şi-au dat înainte demisia din magistratură.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…