Maia Sandu, despre furnizarea energiei de către România: Apreciem acest răspuns prompt și generos

Maia Sandu, despre furnizarea energiei de către România: Apreciem acest răspuns prompt și generos

Șefa statului moldovean, Maia Sandu, apreciază decizia Guvernului de la București privind furnizarea energiei electrice către Republica Moldova. Maia Sandu cataloghează ajutorul României drept unul ,,prompt și generos, într-un moment de mare încercare”.

România va furniza energie electrică Republicii Moldova. Foto: Presidency

,,România ne ajută din nou - de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni. Mulțumim, România! ” a scris pe Maia Sandu.

În contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, președinta a venit cu un îndemn către moldoveni.

,,Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, susține aceasta.

România începe furnizarea energiei electrice către Republica Moldova la noapte, după ce Hidroelectrica și Energocom au semnat joi contractul, potrivit ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

,,Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, a transmis Virgil Popescu.

Administrația de la Chișinău va cumpăra energie electrică de pe piața românească la un preț de 450 de RON/MWh, adică aproximativ 90 de EUR/MWh. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a declarat că prețul este unul mai mic decât cele de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care Republica Moldova nu-l mai poate primi din Ucraina, din cauza ultimelor borbardamente ruse.

,,Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie.Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată”, a anunțat Andrei Spînu.

Începând din 11 octombrie, autoritățile de la Chișinău achiziționează energie electrică în proporție de 100 % de la MGRES, centrală termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…