Maia Sandu, în Portugalia. E prima vizită a unui președinte moldovean în această țară

Maia Sandu, în Portugalia. E prima vizită a unui președinte moldovean în această țară

Președinta țării vecine a întreprins vizita la invitația omologului său portughez, cei doi având o întrevedere la Lisabona și discutând despre relațiile bilaterale dintre cele două țări, dar și sprijinul Portugaliei oferit Republicii Moldova în contextul aderării la Uniunea Europeană.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere la Lisabona. FOTO: Presedinte

Președinta Maia Sandu și omologul său portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, au avut o întrevedere, iar subiectul principal al discuției a fost aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Moldova și Portugalia sunt parteneri puternici. În acest an, am marcat 30 de ani de relații diplomatice între țările noastre. În această perioadă, mulți moldoveni și-au făcut viața aici, în frumoasa voastră țară și sunt bine integrați. Cred că prezența lor contribuie atât la dezvoltarea Moldovei, cât și a Portugaliei”, a declarat șefa statului în cadrul conferinței de presă comună cu Președintele Rebelo de Sousa. De asemenea, șefa statului a vorbit și despre proiectul ambițios de țară al Republicii Moldova de a deveni stat membru al UE într-un viitor cât mai apropiat”, a declarat lidera de la Chișinău.

Susținerea Portugaliei

În acest context, liderul de la Lisabona a declarat că ,,Portugalia vă susține visul”.

Cei doi șefi de stat s-au întâlnit cu reprezentanții sectorului privat, încurajând companiile portugheze să se extindă în Republica Moldova.

,,Oportunitățile de interes comun includ: dezvoltarea energiei regenerabile, proiectele de infrastructură și sectorul IT”, au precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Tot la Lisabona, lidera de la Chișinăului s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Augusto Santos Silva și cu Ministrul Afacerilor Externe João Gomes Cravinho, discuțiile vizând aprofundarea relațiilor bilaterale, a legăturilor comerciale și aspirațiile europene ale țării sale.

Distincție portugheză

De asemenea, Maia Sandu a avut o întrevedere cu primarul Capitalei portugheze, ea primind Cheia de Onoare a Lisabonei din partea edilului Carlos Moedas.

,,Gestul simbolic al primarului Moedas subliniază relațiile strânse și valorile comune ale celor două țări”, anunță responsabilii Președinției de la Chișinău.

Șefa statului vecin a efectuat în perioada 2-4 octombrie vizita în Portugalia, urmând să plece în Spania pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?