Maior, despre decorațiile primite de la CIA: Serviciile române de informații au reușit să se impună la nivel global

Maior, despre decorațiile primite de la CIA: Serviciile române de informații au reușit să se impună la nivel global

Ambasadorul României în SUA, George Maior, fost director al Serviciului Român de Informații, consideră că decorarea sa și a lui Florian Coldea de către Agenția Americană de Informații evidențiază modul în care serviciile române de informații au reușit să se impună la nivel global.

 "În domeniul informațiilor putem juca la nivel global. Ați văzut, poate, și acest lucru este relevant, cred, ca o expresie simbolică pentru România, faptul că au fost decorați foștii directori a Serviciului chiar în aceste săptămâni de șefii Agenției Americane de Informații. Acest lucru spune mult nu pentru domniile lor, ci pentru felul în care serviciile române de informații au reușit să se impună (...) inclusiv la nivel global în această relație", a spus Maior la Digi 24.

Întrebat dacă este vorba despre decorarea sa și a lui Florian Coldea, George Maior a confirmat.

În context, ambasadorul României în SUA a evidențiat atuurile care "fac din România unul din principalii pivoți ai Alianței Nord-Atlantice" în regiunea Mării Negre. El a amintit "gradul de implicare în domeniul securității și în domeniul militar, rezultatele noastre în promovarea unei idei de democrație într-o zonă destul de volatilă din acest punct de vedere", "participarea noastră în Afganistan în teatre de operații importante din punct de vedere al securității", "felul în care producem până la urmă un export de stabilitate în zona Balcanilor sau dincolo de frontierele noastre estice în țări care vor să parcurgă anumite etape de integrare către orbite mai democratice, să spunem UE sau NATO".

"Sunt mai multe aspecte, opinia publică românească favorabilă constant istoric în ceea privește relația cu partenerul american, ceea ce creează un fundament serios și de psihologie colectivă în raporturile cu asemenea țară. Gradul nostru de implicare în domeniul securității și în domeniul militar, rezultatele noastre în promovarea unei idei de democrație într-o zonă destul de volatilă din acest punct de vedere. Uitați-vă doar la anumiți vecini. (...) Apoi mergând pe stratul militar, participarea noastră în Afganistan în teatre de operații importante din punct de vedere al securității fac din noi un element atractiv", a adăugat diplomatul.

În opinia lui Maior, "toate aceste lucruri sunt extrem de apreciate de partenerul american în ceea ce privește rolul regional serios al României, de data aceasta fără să iei o metaforă, în relația transatlantică".

"Suntem un stat cu puternice valențe transatlantice. Ăsta este și mesajul pe care l-a dus foarte clar și inteligent președintele Iohannis în contextul vizitei efectuate în SUA. Suntem un membru activ al Uniunii Europene, promovăm această relație care este vitală pentru ordinea democratică globală UE-SUA și cred că în acest context, și mai ales având în vedere și provocarea generată de Brexit, rolul nostru strategic va crește și în Uniunea Europeană, inclusiv în raport de comunicarea cu Statele Unite. Deci avem un teren de oportunități majore. Să le jucăm inteligent și bineînțeles cu resurse alocate serios de administrația românească în acest sens", a mai spus Maior.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

4 Cine sunt cei doi medici care au creat mitul Ivermectinei ca „leac miraculos” pentru COVID-19

5 Cine sunt animalele care au umplut de sânge un activist de mediu şi doi jurnalişti, într-o pădure din Bucovina