Majoritatea americanilor consideră că Trump gestionează prost relaţiile cu Rusia (Sondaj Reuters-Ipsos)

Majoritatea americanilor consideră că Trump gestionează prost relaţiile cu Rusia (Sondaj Reuters-Ipsos)

Mai mult de jumătate dintre americani dezaprobă modul în care preşedintele Statelor Unite Donald Trump gestionează relaţiile cu Rusia, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat după summitul său controversat şi conferinţa de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează miercuri Reuters.

Cu toate acestea, performanţa lui Trump la summitul de la Helsinki, unde el a refuzat să dea vina pe liderul rus pentru amestec în alegerile din SUA în 2016 şi faptul că a pus la îndoială concluziile agenţiilor de informaţii americane, nu par să aibă un impact asupra ratingului său general de aprobare.

Patruzeci şi doi la sută din alegătorii înregistraţi au declarat în acest ultim sondaj că aprobă performanţa lui Trump în funcţie, comparativ cu o medie zilnică de 40-44% în iulie.

Sondajul constată că 55% dintre alegători dezaprobă modul cum gestionează relaţiile cu Rusia, în timp ce 37% îl aprobă.

Printre republicani, 71% aprobă gestionarea de către Trump a relaţiilor cu Rusia, comparativ cu 14% dintre democraţi.

Trump încă se bucură de un sprijin larg în rândul alegătorilor republicani în ciuda criticilor liderilor partidului în legătură cu cuvintele şi acţiunile sale în timp ce stătea alături de liderul rus răspunzând la întrebările reporterilor, arată rezultatele sondajului.

Trump i-a surprins chiar şi pe susţinătorii săi când l-a lăudat pe liderul rus în timpul conferinţei de presă, pentru respingerea "puternică" de către acesta a amestecului rusesc.

Marţi, Trump a încercat să calmeze furtuna politică ce a urmat remarcilor sale, spunând că s-a exprimat greşit la conferinţa de presă şi are încredere deplină în agenţiile SUA.

O majoritate a alegătorilor înregistraţi, 59%, sunt de acord cu concluziile agenţiilor americane de informaţii că Rusia a încercat să influenţeze alegerile din SUA, a constatat sondajul Reuters/Ipsos. Dar doar 32% dintre republicani cred că acest lucru este adevărat, comparativ cu 84% dintre democraţi.

Sondajul Reuters/Ipsos a arătat de asemenea o distincţie clară între alegătorii republicani şi democraţi asupra faptului dacă Rusia ar trebui considerată un adversar al Statelor Unite.

În general, 38% dintre respondenţi au fost de acord că Rusia este un inamic al Statelor Unite. Acelaşi procent consideră Rusia un "concurent", în timp ce 8% au declarat că este "un prieten".

Cu toate acestea, jumătate dintre democraţi au spus că este un duşman în timp ce numai aproximativ unul din trei republicani sunt de acord cu acest lucru.

Patruzeci la sută dintre democraţi au descris Rusia drept o ameninţare iminentă, în timp ce numai 14% dintre republicani sunt de acord cu aceasta.

În general, 27% dintre alegători au considerat Rusia o ameninţare iminentă. Doar Coreea de Nord a obţinut un procent mai mare la această întrebare, 31%.

Americanii au fost de asemenea chestionaţi în sondaj dacă cred că autorităţile vor găsi dovezi ale unei relaţii ilegale între administraţia Trump şi Rusia. O mică majoritate, 51%, au considerat acest lucru probabil, în timp ce 77% dintre democraţi şi 19% dintre republicani au răspuns afirmativ.

Aceeaşi divizare s-a observat când au fost întrebaţi dacă Trump sau cineva din campania sa a lucrat cu Rusia pentru a influenţa alegerile din 2016. În general, 52% dintre alegătorii înregistraţi au fost de acord cu aceasta. Dar 81% dintre democraţi au spus că este adevărat faţă de 19% dintre republicani.

Sondajul Reuters/Ipsos a adunat răspunsuri de la 1.011 alegători înregistraţi pe teritoriul Statelor Unite, inclusiv 453 republicani şi 399 de democraţi. Sondajul are o marjă de eroare de 4%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria