„Majoritatea oamenilor au aceeași ultimă dorință culinară înainte să moară.” Dezvăluirile unui bucătar dintr-un centru de îngrijiri paliative

„Majoritatea oamenilor au aceeași ultimă dorință culinară înainte să moară.” Dezvăluirile unui bucătar dintr-un centru de îngrijiri paliative

Persoanele care se apropie de sfârșitul vieții, internate în spital, solicită adesea aceeași mâncare nostalgică pentru ultima lor masă, a dezvăluit un bucătar. Spencer Richards, chef la Centrul de Îngrijiri Paliative Sobell din Oxfordshire, consideră că a pregăti ultima masă a unei persoane este „cel mai mare privilegiu” pe care îl poate avea un bucătar.

Multe persoane solicită aceleași preparate. FOTO: Pexels

Multe persoane solicită aceleași preparate. FOTO: Pexels

„Recent, un pacient de 21 de ani nu se regăsea deloc în meniul standard. Era tânăr și prefera mâncarea de tip street-food, așa că am vorbit și am adaptat meniul pentru el”, a povestit Spencer, conform Daily Mail.

Un alt moment emoționant a fost când a pregătit un tort pentru o pacientă care împlinea 93 de ani. Femeia, care nu avusese parte de o viață tradițională de familie, a izbucnit în lacrimi când a primit tortul-surpriză. „A fost peste măsură de fericită”, a spus bucătarul.

Torturile aniversare sunt, de altfel, printre cele mai solicitate preparate în rândul pacienților, în special de cei în vârstă. Pe lângă încărcătura emoțională, deserturile moi sunt mai ușor de tolerat de către bolnavii aflați în tratament oncologic, care se confruntă frecvent cu greață, ulcerații orale sau modificări ale gustului.

„Mâncarea în acest stadiu al vieții este la fel de mult despre adaptare cât este despre gătit. Mulți pacienți își pierd capacitatea de a înghiți sau își pierd simțul gustului din cauza tratamentelor. De multe ori, cancerul dă poftă de dulce, iar pacienții devin sensibili la sare, așa că ajustăm totul cu grijă”, a explicat Spencer Richards.

Pe lângă torturi, preparatele preferate includ deserturi franțuzești precum panna cotta sau crème brûlée – ambele ușor de consumat.

Pentru cei care mai pot tolera doar jeleu sau înghețată, bucătarul se asigură că și acestea sunt servite cu grijă și respect. „Nu realizăm întotdeauna pe moment ce înseamnă pentru ei, dar aflăm ulterior. Familiile revin după luni întregi doar ca să ne mulțumească”, a mărturisit el.

Spencer își amintește un gest emoționant de Crăciun, când familia unui fost pacient a venit cu mâncare pentru întreg personalul centrului de îngrijiri paliative, în semn de recunoștință.

„Ajuns în acest punct al carierei, simt că trebuie să ofer ceva înapoi. Mâncarea este un mediu extrem de emoțional – poate trezi amintiri din copilărie și poate crea altele noi. Asta încercăm noi să facem aici”, a concluzionat el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Documente / Această turnătoare a fost timp de 10 ani membră CNA...

2 „15.000 de euro în numerar, 4.000 de euro în bijuterii. Eram furioasă”

3 Stupoare la Chișinău după rezultatele unui sondaj realizat în România. Jurnalist: „Nu pot să înțeleg această combinație de trădare și spaimă”

4 Românul care l-a consiliat pe Trump anunță ce li se pregătește rușilor și coreenilor. „N-are nicio problemă să recurgă la metode foarte dure”

5 Ce ar putea fi misterioasa aeronavă care s-a prăbușit recent lângă baza Area 51