Malaezia, în alertă de teama unui reîntoarceri în țară a militanților SI după ofensiva asupra Mosulului

Malaezia, în alertă de teama unui reîntoarceri în țară a militanților SI după ofensiva asupra Mosulului

Malaezia și-a întărit securitatea la frontiere pentru cazul în care luptătorii militanți malaezieni vor încerca să revină acasă după ce forțele irakiene au lansat o ofensivă majoră pentru recucerirea de la gruparea Stat Islamic a orașului Mosul, a declarat marți vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi, citat de agenția Reuters.

El a spus într-o conferință de presă că securitatea la granițe, inclusiv pe aeroport, a fost crescută, în timp ce rutele ilegale folosite de obicei de contrabandiști sunt monitorizate.

"Am făcut schimb de informații cu agențiile internaționale de profil și avem o listă de suspecți despre care noi credem că au legături cu Daesh", a spus el, folosind această denumire pentru gruparea Stat Islamic (SI).

Ahmad Zahid nu a precizat câți malaezieni sunt în prezent în Mosul, dar cifrele poliției comunicate luna trecută au relevat că 90 de malaezieni s-au alăturat SI în Siria și Irak din 2013.

În luna august, Malaezia a revocat pașapoartele a 68 de cetățeni identificați că au părăsit țara pentru a se alătura SI.

Luptătorii care se întorc vor fi arestați și trimiși la deradicalizare, a adăugat Ahmad Zahid.

Un total de 137 de persoane au fost arestate fie pentru că plănuiau să se alăture SI peste hotare, fie s-au întors în Malaezia după ce s-au alăturat grupării sau pentru trimiterea de fonduri către aceasta, a mai spus el.

Tot marți, vicepremierul din Singapore, Teo Chee Hean, preluat de EFE, a atras atenția că posibila întoarcere a militanților care au luptat în rândurile grupării Stat Islamic face ca nivelul de alertă de atentat terorist să fie cel mai ridicat în ultimii ani în sud-estul Asiei.

În debutul celei de-a doua zile de exerciții antiteroriste în orașul-stat, Teo a pus creșterea amenințării pe seama avansului în lupta contra SI în Orientul Mijlociu.

"Aceasta înseamnă că teroriștii care au plecat acolo ar putea reveni acasă. Iar asta, probabil, va crește amenințarea în regiunea noastră", a spus oficialul singaporez, la televiziunea Channel News Asia.

SI, care și-a declarat intenția de a crea un califat regional în sud-estul Asiei, dispune în Orientul Mijlociu de brigada Katibah Nusantara, formată din militanți din Malaezia, Indonezia și Filipine.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunțat luni dimineața lansarea operațiunii de eliberare a orașului Mosul din mâinile organizației Stat Islamic. Mosul, care este situat în provincia Ninive, este cel mai mare oraș controlat de gruparea extremistă sunnită. În oraș trăiau peste 2 milioane de persoane înainte ca el să fie preluat de SI. Se așteaptă ca bătălia să fie un moment decisiv în lupta Irakului împotriva grupării Stat Islamic, despre care premierul Al-Abadi a afirmat că va fi alungată din țară în acest an.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro