Manevrele lui Streinu-Cercel! Un pat simplu la Matei Balș e finanțat triplu cât unul de ATI complet utilat!

Manevrele lui Streinu-Cercel! Un pat simplu la Matei Balș e finanțat triplu cât unul de ATI complet utilat!

Cercel l-a convins pe Costache ca în toată țara infecționiștii să trateze pacienții de ATI. Un pat simplu la Balș e finanțat triplu cât unul de ATI complet utilat, dezvăluie  Curentul .
 În luna februarie profesorul Cercel ne spunea că boala COVID 19 e doar o gripă, că Wuhan e un punct pe hartă și că spirtul nu e bun ca dezinfectant. O lună mai târziu, Cercel a văzut oportunitatea de a-și trage partea leului din pandemie și l-a manipulat pe naivul Victor Costache care a semnat un ordin de ministru prin care activitatea de tratare a pacienților critici care au nevoie de terapie intensivă să fie gestionată în toată țara de infecționiști. Situația a fost perpetuată de ministrul Nelu Tătaru care nu a înțeles situația sau nu a vrut să-l deranjeze pe profesorul Cercel. Abia după ce protestul Societății de Anestezie și Terapie Intensivă a fost făcut public de mass-media, Tătaru a catadicsit să trimită Corpul de Control la Institutul Matei Balș. Și deși știa de două luni și jumătate de risipa banilor în toată țara prin ordinul ministrului Costache, Tătaru nu a modificat actul normativ. Ori pălăria de ministru e mult prea mare pentru Nelu Tătaru, ori interesele lui Streinu-Cercel l-au prins și pe ministru.

În data de 15 mai 2020 Profesorul Dr. Șerban Bubenek, Președinte al Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI) și Profesorul. Dr. Dorel Săndesc, Președinte al Comisiei ATI din Ministerul Sănătății au protestat energic față de adoptarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 489 din 23 martie 2020 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici, cu infecții emergente și reemergente (AP-IE/RE). Prin acest ordin, prof. Streinu-Cercel specializat în epidemiologie și boli infecțioase a preluat efectiv activitatea de terapie intensivă din România.

 

Ordinul a fost aprobat de fostul ministru Victor Costache după ce în prealabil același ministru, la cererea Prof. Dr. Streinu-Cercel, a format un grup de lucru din 5 medici toți cu specializarea epidemiologie și boli infecțioase care au elaborat fără consultare publică documentul, fără a avea vreo competență omologată în specialitatea ATI.
Este evident că medicul epidemiolog-infecționsit NU are pur și simplu competența de a trata un pacient critic care are o disfuncție acută de organ fie ea respiratorie, cardiacă, neurologică, renală, gastroenterologică, hematologică, singură sau asociată.”, se arată în memoriu.
Cei doi profesori de specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă argumentează de ce este pur și simplu inadmisibil și uzurpator ceea ce au făcut cei cinci infecționiști conduși de Streinu Cercel împreună cu fostul ministru Victor Costache.

Argumentele de ordin profesional ale celor doi experți în ATI

– Pacientul critic trebuie îngrijit în secția ATI de către medici de specialitatea ATI, desigur în consult și cu alți colegi, după caz, dar medicul curant al pacientului critic este medicul cu specialitatea ATI.
– Datoria medicului epidemiolog-infecționist este de a trata anumite boli conform curriculei din specialitate, de a identifica precoce pacienții care dezvoltă semne de disfuncție organică acută și de acere transferul acestora într-o secție de terapie intensivă.
– Statisticile dovedesc că cu cât un pacient care devine critic staționează mai mult într-o secție cu paturi obișnuite (cum este și secția de boli infecțioase) înainte de a fi trimis într-o secție ATI, rata de mortalitate este mai mare.
– E drept că mulți pacienți critici au nevoie de tratament antibiotic, antifungic sau antiviral și în medicina modernă este de dorit să poți avea un consult cu un coleg infecționist dar terapia intensivă care este o specialitate pluri-disciplinară medico-chirurgicală excede mult acesta aspect al prescrierii și monitorizării efectelor unor medicamente fie chiar cu viteză etiologică.
– OMS 489/2020 încalcă grosolan OMS 1599/2009, OMS 398/2019 și Ghidul privind siguranța pacientului în ATI, toate în vigoare!
– Este ca și cum un colectiv de radiologie care deoarece pacienții neuro-chirurgicali au evoie de examene CT sau RMN, ar emite un ordin despre operațiile neuro-chirugicale.
– Abuzul celor cinci infecționiști prin semnătura lui Costache este uriaș, pacienții critici fiind în afara domeniului lor de competență legală.
– Prin acest ordin, MS permite unor medici fără pregătire și competență în domeniu să trateze pacienți, să achiziționeze și să utilizeze materiale și medicamente dintr-o altă specialitate: analgetice morfinice, vasoactive, medicamente pentru tratamentul disfuncțiilor de organ, senzori capnografie, kituri pentru monitorizarea presiunii intravezicale, kituri pentru administrarea perfuziilor în timp rapid etc.
– Totodată au fost incluse patologii exclusiv de competența ATI: insuficiență respiratorie acută secundară infecției emergente/ reemergente ce necesită ventilație mecanică invazivă, noninvazivă sau administrare de oxid nitric la pacientul adult/pediatric; cazuri ce necesită epurație extrarenală, dializă hepatică sau oxigenare extracorporeală și eliminare extracorporeală a CO2.
– Ministerul Sănătății le-a acordat infecționiștilor drept de achiziție de materiale și medicamente pe care nu au dreptul legal să le folosească, aceștia de fapt neștiind să o facă.

Programul AP-IERE este grosolan supraevaluat și produce ilegal o dublă finanțare în sistem

Prin introducerea în OMS 489 a sintagmei „pacient critic” se ajunge în situația ca același pacient să primească aceleași materiale sanitare și medicamente din cele două programe paralele AP-ATI și AP-IERE, ambele finanțate de MS.
Motivat de complexitatea pacienților critici în secțiile de ATI, patul ATI este cel mai scump, raportul dintre un pat de ATI și oricare alt pat din spital este din punct de vedere al cheltuielilor de 6/1-7/1, în toată lumea.

Cum se jefuiește bugetul

Prin programul AP-ATI, începând cu luna aprilie toate secțiile ATI din cele 125 de spitale care au cerut finanțare, însumând 2928 de paturi, au primit 71.500 lei/pat.
Prin programul AP-IERE, 4123 de paturi simple din 45 de spitale au primit 34.098 lei/pat ceea ce înseamnă un raport pat ATI/pat infecțioase de 2,1/1, nemaiîntâlnit nicăieri în lume.
Costul uzual al unui pat de boli infecțioase ar fi trebuit finanțat cu maxim 12.000 de lei iar Ministerul Sănătății ar fi putut avea o rezervă tampon de 95.000.000 RON cu care să suplimenteze cheltuielile AP-ATI și chiar AP-IERE dacă ar fi fost nevoie.

În memoriu sunt prezentate 40 de spitale (vezi foto) unde se cheltuie pentru același pacient bani pentru aceleași medicamente și consumabile medicale și de către medicii ATI și de către infecționiști.

Astfel cele 40 de spitale au fost deja finanțate prin programul AP-ATI cu 19.241.000 lei pentru 1133 de paturi și au mai primit și prin AP-IERE 134.488.000 lei pentru 3.447 paturi de infecțioase.
Astfel un pat ATI a fost finanțat cu 40.000 de lei iar unul simplu de secție de infecțioase cu 39.015 lei. Așadar conform evaluării comisiei de infecționiști a lui Cercel, raportul 7/1 s-a transformat în 1/1.

Cel mai hilar aspect este modul în care Cercel și-a tras 57% din bugetul alocat AP-IERE iar restul de 43 de spitale au luat 43% din buget. Astfel la Institutul Matei Balș, un pat simplu de infecțioase costă 101.000 lei.

În data de 7 aprilie într-o întâlnire la minister la care au participat secretarii de stat Baciu și Moldovan, cei doi profesori de ATI Bubenek și Săndesc și profesorul Cercel, cel din urmă a acceptat ca OMS 498 să fie modificat dar ulterior acesta nu a mai vrut să audă de nicio modificare și chiar a jignit-o pe șefa comisiei din MS care s-a deplasat la Balș să pună în practică promisiunea.

În memoriul din 15 mai profesorii Bubenek și Săndesc i-au cerut ministrului Sănătății modificarea OMS 489/2020 și trimiterea unei echipe de control la Institutul Matei Balș pentru a verifica de ce secția de ATI e condusă de un infecționist care încasează de11 ani și sporul de șef de secție ilegal și cum s-au achiziționat medicamentele antivirale cuprinse în OMS 489/2020, existând semnale că au murit pacienți fără a primi medicația necesară.

După două luni și jumătate, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a purces în anchetă la Balș. Așteptăm cu interes rezultatele controlului.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”