Manfred Weber, liderul PPE: „România aparține spațiului Schengen! Sunt extrem de dezamăgit de rezultatul negativ, nu este drept”

Manfred Weber, liderul PPE: „România aparține spațiului Schengen! Sunt extrem de dezamăgit de rezultatul negativ, nu este drept”

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, a transmis un nou mesaj diferit în mai puțin de 24 de ore, referitor la poziția sa față de România și aderarea la Spațiul Schengen.

  • ”România aparține spațiului Schengen!”, a transmis acesta duminică, printr-un mesaj pe Twitter.

Inițial, șeful PPE a legat veto-ul Austriei de slăbirea UE în fața Rusiei, apoi a transmis un mesaj diferit, spunând, sâmbătă seară, că îl ”sprijină total” pe cancelarul austriac Karl Nehammer, singurul care s-a opus aderării României la Schengen în Consiliul JAI din 8 decembrie.

Weber a revenit asupra mesajului pentru a treia oară, duminică la prânz, inclusiv printr-un mesaj pe Facebook. Weber a transmis că este ”extrem de dezamăgit de rezultatul negativ” al votului și că ”nu este corect, nu este drept și nu sunt profund de acord cu asta”.

  • ”România aparține spațiului Schengen! În calitate de președinte al Grupului PPE și al Partidului, este de datoria mea să lucrez pentru obiectivul nostru: aderarea la Schengen pentru România și Bulgaria. La fel ca mulți dintre voi, sunt extrem de dezamăgit de rezultatul negativ al ședinței de consiliu de săptămâna trecută. Nu este corect, nu este drept și nu sunt profund de acord cu asta. Am declarat acest lucru public de mai multe ori în ultimele zile. Activitatea mea în sprijinul extinderii spațiului Schengen datează de la începutul activității mele ca deputat în Parlamentul European. Sunt și am fost întotdeauna pentru, deoarece cred că libertatea de circulație în zona Schengen face parte din promisiunea europeană. Face parte din cel mai valoros și mai important simbol al cooperării noastre europene: libertatea. Nu voi renunța la misiunea noastră. România își merită locul în Schengen. Pentru a realiza acest lucru, voi continua să implic în mod activ partenerii noștri din Austria, pentru a ne apropia obiectivul”.

Context

Manfred Weber a postat, sâmbătă, pe Twitter un mesaj prin care își arată susținerea față de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cu privire la situația fluxului de migranți din Austria. În urmă cu trei zile, șeful PPE susținea, la întâlnirea de la Viena în care a încercat să îl convingă oe cancelarul austriac să voteze pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen, că problema migrației nu se va rezolva prin ținerea celor două țări în afara zonei și făcea legătura între veto-ul Austriei și interesul Rusiei de a slăbi UE.

„Situația pentru Austria din cauza fluxului necontrolat de migranți este inacceptabilă. Karl Nehammer are tot sprijinul nostru că acest lucru trebuie să se schimbe. Legea Schengen trebuie aplicată din nou în mod corespunzător la frontierele externe ale UE”, a scris sâmbătă pe Twitter Manfred Weber, șeful Partidului Popular European.

Pe 7 decembrie, Manfred Weberdevenea primul politician european care făcea o legătură între veto-ul Austriei și interesul Rusiei de a slăbi Uniunea Europeană. El a criticat miercuri, într-o vizită la Viena, poziția guvernului Austriei în chestiunea aderării la Schengen și a spus că, în contextul invaziei ruse din Ucraina, ”Rusia este interesată în divizarea spațiului Uniunii Europene”.

”Austria e o țară mică care are acum 100.000 de migranți ilegali. E o problemă reală, toată Europa lucrează pentru a o rezolva. Dar nu poți rezolva o problemă creând o altă problemă, prin ținerea României și a Bulgariei în afara Schengen”, a spus Manfred Weber într-o declarație transmisă de Digi24.

”Austria e partener-cheie, am discutat cu ei. Mi-am dat tot interesul. Simplul fapt că sunt în Viena acum pentru discuții cu cancelarul e o dovadă. Susținem cererile Austriei din perspectiva problemelor cu imigrația, dar până în acest an Austria nu a spus nimic despre Schengen. Nici o problemă nu se va rezolva dacă ținem România în afara spațiului Schengen”, a mai spus Weber, miercuri, la Viena, înaintea votului din Consiliul JAI privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...