Manifestaţie la Berlin pentru negocieri de pace în Ucraina. Protest la Bruxelles împotriva invaziei ruse

Manifestaţie la Berlin pentru negocieri de pace în Ucraina. Protest la Bruxelles împotriva invaziei ruse

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Poarta Brandenburg din Berlin la o manifestaţie în favoarea negocierilor de pace cu Rusia pentru încheierea războiului în Ucraina. Mii de protestatari au participat la Bruxelles la un marş împotriva invaziei ruse, au relatat agenţiile DPA, AFP şi EFE.

Manifestaţia de la Berlin a avut sloganul "Să ne ridicăm pentru pace !" FOTO EPA-EFE

Un mare aflux de manifestanţi a fost observat de ambele laturi ale Porţii Brandenburg, în pofida lapoviţei şi frigului. Unii purtau drapele cu porumbei ai păcii.

Manifestaţia, organizată sub sloganul "Să ne ridicăm pentru pace !", a fost convocată de politiciana de stânga Sahra Wagenknecht şi de activista pentru drepturile femeilor Alice Schwarzer. Acestea s-au adresat manifestanţilor îndemnând la "diplomaţie în locul livrărilor de arme".

Potrivit organizatorilor, circa 50.000 de oameni au participat la demonstraţie, în timp ce poliţia afirmă că ar fi circa 10.000 şi a desfăşurat un dispozitiv de circa 1.400 de ofiţeri pentru a preveni eventuale incidente. Mai multe mici contramanifestaţii au fost semnalate în apropiere.

Într-un "Manifest pentru Pace", semnat online până în prezent de peste 640.000 de persoane, cele două organizatoare ale manifestaţiei de sâmbătă i-au cerut cancelarului Scholz să "oprească escaladarea livrărilor de arme" şi îndeamnă la o încetare a focului şi la reluarea negocierilor de pace.

Îndemnul lor a fost respins de Scholz, care le-a replicat că "preşedintele rus (Vladimir Putin) acceptă acum doar o singură formă de negociere, aceea ca cineva să capituleze necondiţionat".

Manifestaţii anti-război s-au desfășurat în Germania şi vineri, la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse contra Ucrainei. Una dintre ele a avut loc la Poarta Brandenburg, pe care autorităţile locale o iluminaseră în culorile drapelului ucrainean.

Proteste la Bruxelles

Sâmbătă, mii de persoane au ieşit pe străzile din Bruxelles pentru a protesta împotriva agresiunii Rusiei contra Ucrainei.

Organizatorii au fost "Promote Ukraine", de Asociaţia femeilor ucrainene din Belgia şi de Reţeaua Europeană de Solidaritate cu Ucraina, protestatarii cerând "retragerea imediată a trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene", precum şi "oprirea necondiţionată a bombardamentelor".

Protestul de la Bruxelles a fost sprijinit de numeroase organizaţii, printre care asociaţii ale ucrainenilor din Belgia şi sindicate, precum şi de personalităţi culturale, activişti LGBT şi activiste pentru drepturile femeilor. Manifestanţii din fruntea protestului purtau o pancartă cu mesajul "Ucraina învinge - democraţia învinge". Printre participanţi s-au numărat şi cetăţeni iranieni, care au desfăşurat o pancartă pe care au scris "Libertate pentru Iran şi libertate pentru Ucraina, împreună vom învinge".

Ultima rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene a avut loc în martie anul trecut la Istanbul. În prezent, Kievul condiţionează orice tratative cu Moscova de retragerea totală a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional. La rândul său, Moscova cere Kievului să accepte pierderea Crimeei şi a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia şi le reproşează responsabililor ucraineni că s-au retras de la negocierile de pace pentru că aşa le-a cerut Washingtonul .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...