Manifestaţiile antiguvernamentale şi anticorupţie continuă în Bulgaria

Manifestaţiile antiguvernamentale şi anticorupţie continuă în Bulgaria

Circa 1000 de manifestanţi s-au adunat paşnic joi în faţa clădirii parlamentului de la Sofia pentru a protesta împotriva corupţiei şi a cere demisia guvernului Bulgariei, relatează AFP.

Protestatarii acuză autorităţile bulgare că tolerează corupţia, utilizează procuratura împotriva opoziţiei şi protejează interesele anumitor oligarhi.

Avocatul Nikolai Hadzigenov, unul dintre liderii demonstraţiei, şi-a făcut auzit obiectivul: 'Demisia lui Borisov (premierul Boiko Borisov - n. red.) şi a întregului guvern - iată de ce suntem aici de 64 de zile şi iată de ce vom mai rămâne 64 de zile dacă e nevoie'. Mulţimea a strigat 'Demisia!' şi 'Mafia!' şi la adresa procurorului general Ivan Gheşev.

Atât organizatorii, cât şi poliţia au făcut apel la calm. Forţele de ordine au percheziţionat mai mulţi manifestanţi şi au arestat şase dintre ei, care aveau asupra lor obiecte periculoase; printre aceştia se află şi o femeie care a refuzat să predea un spray de autoapărare.

Săptămâna trecută, când protestatarii au aruncat cu diverse obiecte spre poliţişti, o manifestaţie de la Sofia s-a soldat cu circa 200 de răniţi.

Marţi, un poet bulgar a anunţat că intră în greva foamei, alături de un activist care protestează deja în acest mod de 31 de zile.

Joi au fost publicate rezultatele unui sondaj de opinie care arată că protestele antiguvernamentale au afectat popularitatea prim-ministrului Borisov, aflat la putere de aproape 10 ani. Mandatul său se încheie în martie 2021, iar el a refuzat de mai multe ori să demisioneze. Conform sondajului, dacă s-ar organiza alegeri acum, partidul de guvernământ GERB ar obţine 23,8% din voturi, iar socialiştii 23,4%. La începutul lui august, formaţiunea premierului era creditată cu 26,7% din intenţiile de vot.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...