Maramureș: Țăranii martiri din comuna Moisei, uciși de armata horthistă, comemorați de autoritățile locale

Maramureș: Țăranii martiri din comuna Moisei, uciși de armata horthistă, comemorați de autoritățile locale

Autoritățile județului Maramureș au organizat vineri, în comuna Moisei, o ceremonie militară și religioasă în memoria martirilor uciși de armata horthistă, în urmă cu 72 de ani, informează un comunicat de presă al Prefecturii Maramureș, remis AGERPRES.

Potrivit comunicatului, în 14 octombrie 1944, unitățile militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, au împușcat 31 de patrioți români, ucigând 29 dintre ei, în două case țărănești din Moisei.

Prezent la eveniment, prefectul județului Maramureș, Sebastian Lupuț, a spus în fața celor prezenți că trebuie că trebuie admirat spiritul de sacrificiu și curajul martirilor din comuna Moisei.

"Trebuie să ne amintim și să celebrăm mereu memoria eroilor noștri. Lor trebuie să le fim profund recunoscători. Probabil, acum, ne poate fi greu să înțelegem pe deplin ce înseamnă a-ți da viața pentru patrie. Însă trebuie să înțelegem că fără aceste sacrificii națiunea noastră nu era azi ceea ce este. Cred în curajul și în spiritul de sacrificiu al românilor. Cred în puterea oamenilor simpli de a schimba istoria. În momentele grele, dar și în vremurile bune, să ne gândim la înaintașii noștri și la tot ceea ce au făcut ei pentru noi. Astăzi ne bucurăm de libertate și de posibilitatea de a ne decide singuri destinul. Avem șansa de a trăi în vremuri de pace, chiar dacă nu lipsite de provocări. Să nu uităm că datorăm aceste privilegii în primul rând înaintașilor noștri, celor care și-au sacrificat viața cu eroism și abnegație. Din când în când, să ne gândim la ei cu recunoștință. Dumnezeu să-i odihnească în pace !" a spus Sebastian Lupuț.

Conform sursei citate, comemorarea martirilor a început la Biserica ortodoxă din comuna Moisei, unde a fost oficiată o slujbă religioasă. Apoi, prefectul Sebastian Lupuț, alături de reprezentanți ai Garnizoanei Baia Mare și ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, au depus o coroană de flori la grupul statuar al sculptorului Vida Gheza, ridicat în memoria martirilor de la 1944 , iar ceremonia a continuat în preajma Obeliscului dedicat eroilor de la Moisei.

La Obelisc au depus coroane de flori prefectul Sebastian Mihai Lupuț, primarul Toader Stetcu și urmași ai martirilor de la 1944. În final, un grup de elevi a intonat un cântec patriotic, iar Detașamentul de Onoare a prezentat onorul.

După ce detașamentul de onoare a prezentat onorul prefectului județului Maramureș, a fost salutat Drapelul de Luptă și s-a intonat Imnul Național al României. Preasfinția Sa Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în fruntea unui sobor de preoți, a oficiat serviciul religios și sfințirea coroanelor de flori.

În alocuțiunea sa, primarul comunei Moisei, Toader Ștețcu, a vorbit despre efortul pe care moiseienii l-au făcut pentru restaurarea monumentului lui Vida Gheza, un punct de atracție deosebit al acestei localități.

AGERPRES / (AS — autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /