Marea Britanie: Doi căutători de comori au găsit un tezaur cu piese din aur din Epoca Fierului

Marea Britanie: Doi căutători de comori au găsit un tezaur cu piese din aur din Epoca Fierului

Piesele de aur dintr-un tezaur găsit de doi căutători de comori, cu ajutorul detectoarelor de metale, au fost descrise marți drept cele mai vechi obiecte de aur din Epoca Fierului descoperite în Marea Britanie, informează Xinhua.

Obiectele din aur au fost găsite la mică adâncime, într-o zonă mlăștinoasă din apropierea unei ferme din comitatul Staffordshire.

Cei doi căutători de aur, Mark Hambleton și Joe Kania, au rămas muți de uimire când au scos la suprafață artefactele într-o zi friguroasă din decembrie. Piesele vechi de 2.500 de ani erau îngropate la mică adâncime, la circa un metru distanță una de cealaltă.

Experții de la Muzeul Britanic cred că bijuteriile din aur, care au primit numele ''Leekfrith Iron Age Torcs'', ar putea data din anul 400 î.Hr.

Colecția ''de imensă importanță internațională'' constă dintr-o brățară decorată cu simboluri celtice și trei coliere. Se crede că bijuteriile au fost realizate în Germania sau în Franța.

''Ornamentele au fost probabil purtate de femei bogate și influente, poate de persoane de pe continent care s-au măritat în cadrul comunității locale'', a declarat Julia Farley, curator al colecțiilor din Epoca de Fier din Marea Britanie și Europa de la Muzeul Britanic, evaluatoarea colecției unice. ''Punând cap la cap modul în care aceste obiecte au ajuns să fie îngropate pe un câmp din Staffordshire ne va oferi o imagine de neprețuit cu privire la viața în Britania, în Epoca de Fier'', a adăugat ea.

Potrivit unor teorii, aurul ar fi fost îngropat pentru o mai bună păstrare sau ca ofrandă adusă zeilor, în memoria proprietarelor decedate ale obiectelor.

Arheologii au studiat zona în care au fost găsite piesele, însă au declarat că nu există dovezi ale existenței altor piese asemănătoare în imediata apropiere.

Staffordshire este celebru pentru industria simbolică a olăritului, însă prea puține lucruri sunt cunoscute despre așezările din Epoca de Fier din acest comitat.

Philip Atkins, președintele consiliului comitetului Staffordshire a declarat că ''această uimitoare descoperire a ornamentelor din aur din nordul ținutului este pur și simplu magică'', acesta arătându-se nerăbdător să afle în următorii ani ''secretele și povestea pe care obiectele o poartă cu ele''.

Bijuteriile ar putea fi declarate obiecte de tezaur în urma unei audieri condusă de un inspector, ce urmează să fie susținută în curând, mai arată sursa citată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Așa o fi?

3 Noile scenarii de la Washington cu invadarea Ucrainei de către Rusia

4 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?

5 VIDEO Priviți! Imagini de ultima oră cu forţele ruse masate la graniţa cu Ucraina