Marea Britanie: Două epave ale unor nave dispărute în secolul al XIX-lea, oferite Canadei

Marea Britanie: Două epave ale unor nave dispărute în secolul al XIX-lea, oferite Canadei

Regatul Unit va oferi Canadei epavele a două nave ale expediției conduse de exploratorul britanic Sir John Franklin care a dispărut în zona arctică canadiană în 1846, în împrejurări misterioase, a anunțat luni guvernul britanic, citat de AFP.

Epavele HMS Erebus și HMS Terror, nave emblematice ale flotei britanice de atunci, vor fi remise guvernului canadian în următoarele săptămâni, potrivit unei declarații a Ministerului Apărării de la Londra.

Cu toate acestea, guvernul britanic va păstra "un mic eșantion de obiecte" recuperate din epave pentru a fi expuse în muzee.

"Acest aranjament excepțional va demonstra importanța istorică pentru poporul canadian a expediției lui Franklin și va garanta că aceste epave și obiectele din ele vor fi păstrate pentru generațiile viitoare", a declarat ministrul britanic al apărării Michael Fallon.

Cele două nave ale expediției conduse de Franklin au părăsit Regatul Unit pe 19 mai 1845 în direcția pasajului de nord-vest care leagă Oceanele Atlantic și Pacific de nordul Canadei.

Expediția a dispărut însă la scurt timp după trecerea prin Golful Baffin, între Groenlanda și coastele teritoriului Nunavut, în Cercul Arctic.

În 1859, o expediție trimisă de văduva lui Franklin a descoperit o notă evocând soarta tragică a marinarilor prinși în ghețuri și rămași fără hrană un an și jumătate mai târziu.

Conform acestei note descoperite pe insula King William, Franklin și 23 dintre marinarii săi au murit în circumstanțe necunoscute la 11 iunie 1847.

Erebus a fost în cele din urmă găsită în strâmtoarea Victoria în 2014, în timp ce Terror a fost localizată la 24 de metri adâncime în apropiere de insula King William în 2016.

Ambele epave au fost desemnate drept situri istorice naționale canadiene, iar agenția federală pentru parcuri naționale din Canada intenționează să efectueze lucrări de excavare la Erebus în vara următoare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…