Marea Britanie: Julian Assange nu doreşte extrădarea în SUA

Marea Britanie: Julian Assange nu doreşte extrădarea în SUA

Julian Assange, cofondatorul WikiLeaks, a declarat joi în faţa unui tribunal din Londra că nu doreşte să fi extrădat în Statele Unite ale Americii, unde îl aşteaptă un proces pentru 'atac cibernetic' în legătură cu publicarea în 2010 a sute de mii de documente confidenţiale, între care rapoarte ale militarilor din Irak şi Afganistan, precum şi note diplomatice, relatează Reuters şi alte media internaţionale.

SUA au cerut extrădarea lui Assange, după arestarea sa la 11 aprilie de către poliţia britanică în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde se refugiase încă din 2012. El a fost condamnat miercuri de justiţia britanică la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată.

În Statele Unite, Assange este acuzat de conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale, delict pasibil cu maximum cinci ani de închisoare, conform autorităţilor americane. Dar avocaţii săi se tem că în cazul extrădării sale el ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.

Julian Assange s-a exprimat prin legătură video de la închisoarea în care se află în faţa tribunalului districtual din Westminster, care a început joi examinarea cererii americane de extrădare.

Curtea de magistraţi din Westminster a întrerupt deliberările până la 30 mai pentru o audiere procedurală, după care va urma o audiere de fond, programată la 12 iunie. După cum a relatat anterior presa britanică, justiţia nu poate începe examinarea problemei extrădării lui Assange pe fond până când acesta nu-şi va ispăşi pedeapsa pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu