Marea Britanie: Leadsom provoacă o controversă cu remarcile despre faptul că rivala sa nu are copii

Marea Britanie: Leadsom provoacă o controversă cu remarcile despre faptul că rivala sa nu are copii

Andrea Leadsom, una din cele două candidate la funcția de premier al Marii Britanii, a provocat o controversă după ce a sugerat că, prin calitatea sa de mamă, este mai interesată de viitorul țării decât rivala sa Theresa May, care nu are copii, transmite Reuters.

Andrea Leadsom, secretar de stat pentru energie, a devenit cunoscută mai ales prin implicarea sa foarte fermă în campania pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană și este cotată cu șansa a doua la șefia conservatorilor și preluarea guvernului.

'Sunt convinsă că (Theresa May) va fi foarte tristă pentru că nu are copii, așa încât nu vreau să fie vorba despre ''Andrea are copii, Theresa nu are'', pentru că ar fi într-adevăr îngrozitor', a declarat Leadsom, o creștină devotată, pentru publicația The Times.

'Simt însă cu adevărat că a fi mamă înseamnă să ai o miză foarte reală în viitorul țării noastre, o miză tangibilă. Ea are poate nepoate, nepoți. Dar eu am copii care vor avea la rândul lor copii ce vor fi o parte directă din ceea ce se va întâmpla mai târziu', a mai spus dna Leadsom.

Comentariile sale au fost criticate de numeroși deputați conservatori și susținători ai lui May, care le-au calificate drept 'josnice', 'insultătoare', 'jenante' și 'provocatoare de divizări'.

Printre aceștia s-a aflat și ministrul de externe, Philip Hammond, potrivit căruia competiția pentru conducerea partidului nu trebuie să degenereze înr-un 'concurs de insulte', ci să se concentreze pe teme de substanță.

'Ceea te califică pentru postul de prim-ministru este o îndelungată experiență în problemele țării. De aceea o susțin pe Theresa May', a afirmat el.

Leadsom a replicat, denunțând pe Twitter articolul din The Times ca 'jurnalism de cancan' și declarând la televiziune: 'Vreau să fie extrem de limpede că oricine are o miză egală în societatea noastră și în viitorul țării'.

The Times, care o susține pe May, și-a menținut afirmațiile din articol și a publicat o înregistrare cu comentariile respective ale lui Leadsom, difuzată sâmbătă la buletinele de știri ale principalelor posturi de radio și televiziune.

The Sunday Times, ediția duminicală a The Times, a scris că 20 de parlamentari conservatori sunt pregătiți să părăsească partidul dacă Leadsom va fi aleasă lider, ceea ce ar putea duce la pierderea majorității.

Controversa a intervenit la câteva zile după ce Theresa May a vorbit public pentru prima oară, într-un interviu, despre tristețea încercată împreună cu soțul său, Philip, pentru faptul că nu au putut avea copii.

Theresa May nu a comentat însă interviul contracandidatei sale, postând doar pe Twitter: 'Ieri mi-am lansat promisiunea pentru o campanie curată și invit @AndreaLeadsom să mi se alăture semnând-o'.

Sâmbătă, și cotidianul The Telegraph și-a anunțat sprijinul pentru actualul ministru de interne, care în campania pentru referendumul din 23 iunie a susținut rămânerea țării în UE.

May și Leadsom se vor confrunta în turul final al competiției interne din Partidul Conservator, câștigătoarea urmând să fie aleasă pe 9 septembrie de cei 150.000 de membri ai formațiunii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante