Marea Britanie: Manifestaţiile antirasiste, ''luate ostatice de extremişti'' (Boris Johnson)

Marea Britanie: Manifestaţiile antirasiste, ''luate ostatice de extremişti'' (Boris Johnson)

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri ca "absurd şi ruşinos" faptul că o statuie a lui Winston Churchill a fost mâzgălită de manifestanţi, care au scris pe ea "a fost rasist" la o recentă demonstraţie împotriva rasismului, transmite Reuters.

"Este absurd şi ruşinos ca acest monument naţional să fie supus astăzi riscului unor atacuri din partea manifestanţilor violenţi", şi-a exprimat indignarea şeful guvernului britanic într-un mesaj postat pe Twitter.

"Desigur, uneori, el a exprimat opinii care erau şi rămân inacceptabile pentru noi astăzi, dar a fost un erou şi îşi merită pe deplin monumentul. Nu putem să rescriem sau să ne cenzurăm trecutul. Nu putem pretinde să avem o istorie diferită", a afirmat Boris Johnson, invitând populaţia să se abţină de la protestele prevăzute pentru acest weekend.

Premierul britanic a spus că manifestaţiile antirasiste din ultimele zile în Regatul Unit au fost "luate ostatice de extremişti", invitând "ca trecutul să nu fie cenzurat", după vandalizarea şi deteriorarea statuilor unor personalităţi din trecutul colonial al ţării, potrivit AFP.

"În mod clar, manifestaţiile au fost luate ostatice, din nefericire, de extremişti care au ca obiectiv violenţa", a scris Johnson în mesajul său de pe Twitter, denunţând ca "intolerabile şi abominabile atacurile împotriva poliţiei".


Foto: (c) ANDY RAIN / EPA


"Singura atitudine responsabilă pe care o putem avea este să ne distanţăm de aceste manifestaţii", a adăugat el.

Mai multe simboluri ale trecutului colonial al Regatului Unit au fost recent ţinta unor manifestanţi, în marja valului de acţiuni de protest împotriva morţii afro-americanului George Floyd, asfixiat de un poliţist alb în SUA.

De teama unor noi vandalizări în weekendul care începe, statuia fostului premier Winston Churchill, situată în apropierea Parlamentului la Londra, a fost pusă la adăpost într-o cutie, iar alte monumente au fost puse de asemenea sub protecţie.

Statuia lui Churchill, erou al celui de-al Doilea Război Mondial şi citat, adeseori, ca model de Boris Johnson, a fost pătată cu inscripţia "A fost un rasist" în urmă cu câteva zile.

Aceste personaje "aveau perspective diferite, viziuni diferite asupra binelui şi a răului", a continuat Johnson. "Dar aceste statui ne învaţă lucruri despre trecutul nostru, cu toate deficienţele sale. Să le retragem ar însemna să minţim asupra istoriei noastre şi să facem mai săracă educaţia generaţiilor viitoare", a subliniat premierul britanic.

Unele colectivităţi locale laburiste au decis retragerea anumitor monumente care glorifică personalităţi colonialiste sau care au rostit cuvinte considerate ca având conotaţii rasiste, notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...